Află câţi români suferă de diabet!

1 2 jpg jpeg

Astfel, în România peste 4.000 de copii suferă de diabet, în timp ce numărul adulţilor s-a dublat în ultimii ani, ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalenţa acestei boli este în creştere de la un an la altul.

Mai mult, deşi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.

“Cauzele apariţiei diabetului sunt multiple şi elucidate doar parţial. Astfel, în timp ce apariţia ambelor tipuri de diabet (de tip 1 şi 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici şi implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici însoţiţi de tulburări precum depresia, atacurile de panică, fobia, anxietatea şi tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă, bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariţei diabetului în România. În plus, ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă şi de produse lactate la sugari cu predispoziţia pentru diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Preşedintele Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Potrivit acesteia, lipsa educaţiei medicale şi alimentare încă din timpul copilăriei reprezintă o problemă de urgenţă naţională, dezinformarea ducând, de cele mai multe ori, la greşeli fundamentale ce favorizează apariţia diabetului, la depistarea tardivă a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza şi ţine sub control această afecţiune.