Află câte persoane suferă de boli mintale în lume!

1 2 jpg jpeg

Estimările realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că în lume peste 450 milioane de persoane sunt afectate de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, neurologice şi de consecinţele utilizării substanţelor interzise.

În acelaşi timp, studiile efectuate în Uniunea Europeană arată că peste 38% din populaţia europeană suferă în fiecare an de o tulburare mintală. Printre acestea anxietatea, depresia, demenţa sunt cele mai întâlnite.

Situaţia nu este mai optimistă nici în ţara noastră - aproape o treime din populaţia ţării prezintă o problemă de sănătate mintală, majoritatea acestor probleme afectând tinerii, în special cei cu vârste cuprinse între 25-30 de ani.

În numeroase cazuri însă, aceste tulburări nu sunt tratate corespunzător, pentru că persoanele afectate nu ajung la medic fie din lipsa de informare, fie din teama de stigmatizare.

În fiecare an, se alege o temă importantă, încercând să se accentueze nu doar problemele, cât şi posibile soluţii pentru acestea. Evenimentele organizate cu aceasta ocazie au rolul de a pune în lumină importanţa menţinerii unei sănătăţi mintale în condiţii optime, de a educa publicul cu privire la implicaţiile bolilor mintale şi de a conştientiza cum decurge viaţa celor afectaţi de tulburări psihice.

În acest an tema aleasă este ”Viaţa cu schizofrenie” - o încercare de a înţelege povara resimţită atât de persoanele bolnave, cât şi de familiile acestora. Schizofrenia este considerată cea mai gravă şi totodată cea mai puţin înţeleasă dintre tulburările mintale, afectând, peste 24 de milioane de persoane din întreaga lume. Astfel, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale 2014 pledează pentru necesitatea reală ca bolnavii de schizofrenie să beneficieze de tratament adecvat şi pentru acceptarea acestora în societate.