O igienă precară a danturii poate duce la apariţia altor probleme de sănătate. În cele ce urmează, află de ce este important să ai grijă de dantura ta.

Poate afecta inima

Persoanele care suferă de afecţiuni gingivale sunt de două ori mai predispuse la afecţiuni coronariene, spre deosebire de cele care nu suferă de parodontoză.

Bacteriile din cavitatea bucală ajung mai repede în sistemul sanguin şi se ataşează de vasele de sânge, ducând la formarea ateroamelor şi, implicit, la creşterea riscului de a suferi de afecţiuni ale inimii.

Creşte riscul de demenţă

O igienă dentară necorespunzătoare poate avea un impact negativ asupra creierului. Îngrijirea precară a danturii creşte riscul de demenţă.

Cercetătorii susţin că bacteriile cavităţii bucale se răspândesc în creier prin intermediul nervilor cranieni care sunt conectaţi de maxilari, contribuind astfel la formarea unor plăci asemănătoare cu cele care apar în cazul bolii Alzheimer.

Îngreunează capacitatea organismului de a menţine glucoza în limite normale

Studiile arată că deseori persoanele diabetice suferă şi de afecţiuni ale cavităţii bucale.

Specialiştii afirmă că problemele gingivale îngreunează capacitatea organismului de a menţine nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Declanşează bolile respiratorii

Afecţiunile gingivale cresc riscul apariţiei infecţiilor respiratorii. Acestea sunt cauzate de bacteriile cavităţii bucale, care odată ce au pătruns în plămâni duc la inflamarea lor şi la declanşarea bolilor pulmonare.