Un raport recent al Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite arată o creştere semnificativă a consumului de sare în ultimii ani, depăşind dozele recomandate.

"Excesul de sare din organism creşte presiunea arterială, unul dintre principalii factori de risc ai bolilor de inimă sau infarct" declară directorul Centrului, doctorul Thomas R. Frieden.

Raportul arată că un om consumă în medie 3,300 miligrame de sare, fără să se pună la socoteală sarea pe care o adaugă singur în mâncare. Această cantitate este cu mult faţă de cea recomandată, de 2,300 de miligrame pentru un adult de înălţime şi greutate medie. Să vedem care sunt alimentele din care ne luăm cele mai mari cantităţi de sare.

Gustările aromate

Chips-uri, biscuiţi, alune, orice e mic, aromat şi se ronţăie reprezintă până la 3 procente din aportul de sodiu pentru un adult între 20 şi 50 de ani.

Alimente cu amestec de carne

În special cele din comerţ, de al căror conţinut nu putem fi niciodată siguri, conţin aproximativ 3,5 procente din aportul zilnic recomandat.

Pastele cu sos

Sodiul din meniurile cu paste şi diverse sosuri sunt, nu doar grele şi periculoase pentru siluetă, ci şi pentru sănătate. Pe lângă grăsimile şi colesterolul conţinut, ele aduc o contribuţie de 3,4% din aportul zilnic de sodiu.

Brânzeturile

Sodiul dintr-o porţie de caşcaval contribuie cu 3,9% la aportul zilnic de sare. Procentul pentru brânzeturile mai sărate creşte considerabil.

Sandviciuri

Un sandvici din supermarket conţine 4,5 procente din aportul mediu de sodiu.

Supele

O supă conţine 4,2 procente din aportul de sodiu. De ciorbă nu mai vorbim.

Pizza

Doar două felii mari de pizza contribuie şi ele cu 5 procente în totalul de sodiu.

Mezeluri

Deja mult dezbătute, mezelurile contribuie cu multe ingrediente la aportul zilnic de substanţe. La cel de sodiu contribuie cu 5,5 procente.

Pâinea

Pâinea şi produsele de panificaţie contribuie la acelaşi aport cu 7,2 procente. Aici e mai simplu, se găseşte uşor pâinea fără sare. la fel de gustoasă ca cea obişnuită.