Deşi vitamina D a fost tot timpul asociată cu sănătatea oaselor, specialiştii din Noua Zeelandă susţin că ea nu aduce beneficii pentru densitatea osoasă.

Cercetătorii vin cu aceste veşti tocmai pentru că multe persoane sănătoase ajung să ia suplimente de vitamina D fără ca acestea să fie prescrise de medic.

Echipa de cercetători a analizat datele de la alte 23 de studii privind efectele suplimentelor de vitamina D şi sănătatea oaselor. După ce participanţii au luat vitamina D timp de doi ani, specialiştii au măsurat densitatea osoasă a acestora pentru a vedea care este riscul de apariţie a osteoporozei.

Deşi rezulatele obţinute nu au identificat exact care sunt beneficiile acestei vitamine pentru sistemul osos, specialiştii au spus că densitatea osoasă a participanţilor a avut o creştere foarte mică. (la nivelul femurului, dar şi a articulaţiei şoldului).

,,Rezultatele obţinute au arătat că dozele mici de vitamina D sunt necesare doar atunci când persoana are o deficienţă, dar nu aduc beneficii pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, în combinaţie cu vitamina C şi o dietă echilibrată, vitamina D poate ajuta la prevenirea apariţiei fracturilor”, a precizat Ian Reid, autorul studiului şi profesor la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă.