Dacă mănânci afine, ai şanse reale să combaţi tulburările de stres post-traumatic, sugerează oamenii de ştiinţă care au studiat problema des întânită în ultimii ani.

Cercetările coordonate de Philip Ebenezer şi echipa sa de colegi, experţi la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, arată că nutrimenţii conţinuţi de afine pot ajuta la atenuarea simptomelor caracteristice tulburărilor de stres post-traumatic (PTSD).

Mai mult de opt procente din populaţia americană se confruntă cu acest tip de tulburare, se arată în lucrarea „The American Physiological Society“. Statisticile urcă până la 20 de procente când vine vorba despre populaţia veterană.

Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au folosit animale de laborator, care au fost supuse intenţionat stresului. După ce au fost traumatizaţi de pisici, cobaii au dezvoltat tulburări de stres post-traumatic. După perioada de experiment, cercetătorii au descoperit că şoriceii care au consumat afine au beneficiat de un nivel crescut de serotonină, un neurotransmiţător cu rol important în combaterea depresiei şi a anxietăţii.

Afinele au deja un renume, dacă stăm să judecăm după beneficiile importante pentru sănătate, pe care le aduc aceste fructe: pot proteja de boli cardiovasculare, de cancer şi pot amâna degradarea memoriei.