Persoanele care au leziuni oculare, ce implică vasele de sânge ale retinei, sunt mai predispuse să dezvolte probleme ale memoriei, sunt de părere oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii susţin că problemele vaselor de sânge din ochi, care pot fi cauzate şi de bolile vasculare, pot fi un indiciu important că vasele sangvine din creier nu funcţionează bine.

Mai mult, oamenii de ştiinţă consideră că simpla verificare a nivelului de deterioare a vaselor de sânge ale retinei ar putea identifica riscul apariţiei problemelor de memorie sau a demenţei.

,,Testarea pentru retinopatie poate fi un bun instrument pentru identificare posibilelor probleme mentale, însă mai avem de studiat acest lucru pentru a avea mai multă certitudine în punerea diagnosticului”, a afirmat Rebecca F. Gottesman, profesor de Neurologie şi Epidemiologie la Şcoala Medicală a Universităţii ,,Johns Hopkins”, din Baltimore, SUA.

La studiu au participat aproximativ 500 de femei mai în vârstă, a căror capacitate de memorie şi abilităţi de gândire au fost testate timp de 10 ani.

La patru ani de la începerea studiului, participantele au efectuat un control oftalmologic, iar după încă patru ani au realizat o scanare a creierului.

Dintre toate participantele, cele care aveau leziuni oculare erau şi cele care au obţinut rezultate mai mici la testele de memorie.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Neurologia”.