Dacă pentru unii oameni temperatura scăzută din termometru este echivalentul cu scoaterea din şifonier a puloverelor şi hainelor groase, pentru alţii sezonul rece mai înseamnă piele uscată, mâncărimi şi erupţii cutanate.

Fie că este rece şi uscată sau caldă şi umedă, clima poate afecta pielea de pe tot corpul, cauzând numeroase afecţiuni, de la acnee la pete, însoţite de senzaţia de mâncărime. Mai mult, vremea rece poate agrava unele afecţiuni existente ale pielii sau chiar provoca unele noi.

Psoriazis

Această boală cronică a pielii nu este de ignorat: petele roşii şi acoperite cu cojiţe dau senzaţia de mâncărime. Psoriazisul apare atunci când producţia de noi celule ale pielii surclasează rata prin care sunt eliminate cele vechi.

Ca rezultat, apar celule noi, care se manifestă prin descuamări. Cercetătorii spun că de vină pentu această creştere rapidă exagerată a celulelor noi se află o tulburare a sistemului imunitar moştenită, care poate fi activată de stres, vremea rece sau o infecţie.

Pentru a estompa simptomele psoriazisului, medicii recomandă evitarea băilor foarte fierbinţi şi neapărat hidratarea pielii după duş.

Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.