Afecţiuni care te lasă fără urmaşi

1 2 jpg jpeg

Diabetul, risc de infertilitate la ambele sexe

O serie de boli pot afecta fertilitatea indirect, în principal din cauza dereglărilor hormonale pe care le cauzează. Astfel, bolile tiroidei perturbează ovulaţia şi pot induce menopauza.

Diabetul de tip 2 cauzează dereglări hormonale şi cicluri menstruale neregulate. Diabetul insulino-dependent determină oganismul să fabrice anticorpi care atacă organele endocrine, inclusiv ovarele.

Rezultatele sunt reducerea numărului de ovule şi menopauza timpurie la femei, iar la bărbaţi, disfuncţiile erectile.

Nu lăsa infecţiile netratate

Infecţiile cauzate de bolile cu transmitere sexuală sunt periculoase, deoarece, netratate, pot duce la sterilitate. Boala inflamatorie pelvină este provocată de o infecţie bacteriană la nivelul vaginului şi a colului uterin, care se răspândeşte la organele genitale interne (uter, trompe uterine şi ovare).

Infecţia cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Se tratează cu antibiotice, dar trebuie descoperită înainte de a afecta organele sexuale interne.

Infecţia cu bacteria gonococ (gonoreea) afectează trompele uterine şi duce la infertilitate în 20% din cazuri. Aproximativ 80% dintre femeile care au gonoree nu prezintă simptome. În cazul acestor boli, ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul.

Medicamente de care să te fereşti

De cele mai multe ori, nu boala propriu-zisă afectează capacitatea de a procrea, ci tratamentul medicamentos prescris poate avea acest efect.

În această categorie se încadrează medicamentele recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi cele indicate în tratamentul bolilor sistemice şi al epilepsiei.

De asemenea, chimioterapia folosită în tratamentul cancerului poate afecta capacitatea organismului de a produce ovule sau spermă sănătoase, ducând la sterilitate.

Probleme specifice Ei şi Lui

Cele mai frecvente probleme specifice femeilor care duc la infertilitate sunt ciclul menstrual neregulat (cauzat adesea de un dezechilibru hormonal), o intervenţie chirurgicală anterioară, endometrioza (tumori benigne constituite din ţesutul care căptuşeşte cavitatea uterină, în ovare, pe trompele uterine, pe vezica urinară), malformaţiile uterului sau fibroamele uterine. Greutatea prea mare sau prea mică, la fel şi vârsta înaintată scad şansele femeii de a rămâne însărcinată.

În cazul bărbaţilor, ejacularea precoce, varicocelul (dilataţia venelor ce drenează testiculul) şi obstrucţiile la nivelul testiculelor pot afecta fertilitatea.

Pe lângă acestea, problemele legate de producerea spermei - producţia unei cantităţi prea mici de spermă, absenţa spermei în lichidul seminal sau absenţa lichidului seminal, forma sau structura anormală a spermatozoizilor, diminuarea vitalităţii acestora - sunt câteva afecţiuni care pot interveni în procesul de fertilizare. Aceste afecţiuni pot fi înnăscute sau dobândite în cursul vieţii, în urma unor accidente sau din cauza unor boli.