Afectiuni ale urechii: cauze, tipuri si solutii

1 afectiuni ale urechii jpg jpeg

Durerile de urechi se pot manifesta prin presiuni, intepaturi, pulsatii. Disconfortul poate fi usor de suportat si poate trece fara tratament. Alteori, avem de-a face cu afectiuni ale urechii insotite de stari febrile, ameteli.

Cele mai frecvente afectiuni ale urechii sunt reprezentate de traumatisme, infectii cu virusul herpetic zosterian, otite externe, inflamatii ale timpanului, tumori etc. Durerea de ureche, in sine, nu poate avea consecinte grave, insa afecteaza la nivel psihologic. Crucial este sa fie depistate cauzele durerilor; de exemplu, o surere surda, care nu cedeaza in cateva zile, ci dureaza o perioada mai mare de timp, poate indica prezenta unei tumori la nivelul urechii.

Bine de stiut!

Este important sa ceri ajutorul unui medic orl-ist daca durerea este insotita de febra, ameteli, tulburari de echilibru, scurgeri auriculare si alte simptome care se desfasoara in zona urechilor.

Afectiuni ale urechii – din ce cauze apare

Durerea de urechi (otalgia) poate fi de doua feluri, primara sau secundara (de cauza otica). Otalgia primara este cel mai des cauzata de inflamatia urechii externe, medii sau interne. Otalgia secundara se poate manifesta prin iradiere de la nivel dentar (afectiuni ale dintilor si gingiilor), faringian (faringite, laringite, reflux gastric, tumori). De asemenea, durerea de ureche poate fi determinata de afectiuni musculare si faciale, artrite, dar si din cauza nevralgiilor.

Cea mai frecventa boala a urechii

Cel mai des intalnita afectiune a urechii este otita, asa ca atunci cand te doare urechea, pana sa te gandesti la ce e mai rau, ia in calcul aceasta boala. Otita este caracterizata ca inflamatia acuta sau cronica a membranei care captuseste conductul auditiv extern in cazul otitei externe, respectiv cavitatea urechii medii in cazul otitei medii. Cele mai intalnite cauze ale otitei sunt infectioase, printre germenii adesea vinovati pentru declansarea otitei externe amintim Pseudomonas aeruginosa si stafilococul, iar pentru cea medie, pneumococul si Haemophilus influenzae.

Masuri de precautie

Stii ca spalatul excesiv in urechi, deci indepartarea cerumenului sau retentia de apa in cazul inotatorilor, poate provoca aparitia otitei? Gestul favorizeaza alcalinizarea pH-ului si scaderea productiei locale de lizozim (agent antibacterian) permitandu-se astfel inmultirea bacteriilor si patrunderea lor in profunzimea tegumentului. Igienizeaza urechile, dar nu exagera cu acest gest.

Evita folosirea betisoarelor, agrafelor, unghiilor, pentru ca acestea pot provoca microtraumatisme si duc la inocularea directa microbilor.

Remediu eficient 100% naturist

Scapi de durerea provocata de otita cu ajutorul tincturii de propolis. Pune cate 1 picatura de tinctura in fiecare ureche, de 2 ori pe zi, timp de 7-10 zile.