Îngrijirea şi mângăierile mamei îl pot ajuta pe copil să se ferească de unele tentaţii, precum drogurile, în perioada adolescenţei şi după, conform unui studiu realizat recent.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke (SUA) şi Universitatea Adelaide (Australia) au descoperit că atenţia pe care o primesc copiii în perioada copilăriei poate schimba de fapt răspunsul imun al creierului atunci când acesta va fi adolescent sau adult. Alegerile sale vor fi influenţate.

Cercetarea a fost realizată pe cobai, care au fost împărţăţi în două grupuri şi au fost luaţi de lângă mamele lor. După ce au primit doze mici de morfină timp de 8 săptămâni şi în funcţie de timpul petrecut alături de mame, o parte dintre aceştia au rezistat tentaţiilor dependenţei date de morfină.

Studiul a fost primul de acest gen care a arătat că morfina, inclusiv alte substanţe asemănătoare, pot produce un răspuns molecular în anumite celule şi zone ale creierului.

Cercetătorii vor să analizeze care sunt efectele pe termen lung ale afecţiunii materne asupra comportamentului copilului.