ADVERSUTEN, comprimate
prazosinum

Indicaţii: Hipertensiunea arterială esenţială sau secundară, în toate stadiile - ca prim medicament sau în asociaţie cu un diuretic, eventual cu alte antihipertensive; insuficienţa cardiacă congestivă care nu răspunde la diuretice şi digitalice (se asociază); boală şi sindrom Raynaud.

Contraindicaţii: Alergie la prazosin; nu se recomandă în insuficienţa cardiacă de cauză mecanică (stenoză mitrală, stenoză aortică, embolie pulmonară, pericardită constrictivă); prudenţă în timpul sarcinii şi alăptării, nu se administrează la copiii sub 12 ani.

Dozare şi mod de administrare: : Oral, în hipertensiunea arterială se începe cu o doză de 0,5 mg (1/2 comprimat a 1 mg) seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2-3 ori/zi, crescând la intervale de 3-7 zile, în funcţie de răspuns, până la doza utilă, care este de 4-15 mg/zi (fracţionat), fără a depăşi 20 mg/zi. În insuficienţa cardiacă congestivă se începe cu 0,5 mg de 2-4 ori/zi, crescând la 2-3 zile, până la doza utilă 4-20 mg/zi (fracţionat).
Reacţii adverse: Uneori hipotensiune ortostatică, mai ales la începutul tratamentului - prima doză poate provoca ameţeli, palpitaţii, leşin (se începe cu o doză mică, administrată la culcare); rareori somnolenţă, cefalee, ameţeli, tulburări de vedere, congestie nazală, edem, uscăciunea gurii, greaţă, diaree, depresie, impotenţă sexuală, erupţii cutanate; poate înrăutăţi starea bolnavilor cu angină pectorală (se asociază obligatoriu cu propranolol sau nifedipină).