Adolescentul, stăpân în camera lui

1 2 jpg jpeg

“Problemele încep să apară la 14-15 ani în cazul fetelor şi la 15-17 ani în cazul băieţilor. E perioada caracteristică marilor emoţii şi frământări sufleteşti, a unor mari modificări psihice şi biologice. Ei trec uşor de la mânie la melancolie, iar simpatia pentru sexul opus capătă valenţe diferite. Acesta este motivul pentru care au tendinţa de a se retrage într-un univers al lor, neînţeles de adulţi. Camera lor e locul unde se pot manifesta în voie, care le oferă confort, securitate, intimitate”, explică Mihaela Vintilă, psiholog în cadrul Clinic Ameta (0727.624.689).

Prin urmare, camera trebuie personalizată. Îşi va tapeta pereţii cu postere ale vedetelor preferate şi-şi va pune la loc de cinste obiectele dragi, care le reflectă pasiunile. Lăsaţi-i să se manifeste! Dar până la un punct.

“Părinţii trebuie să intervină doar atunci când adolescenţii exagerează cu afişe reprezentând imagini agresive, când nu păstrează ordinea şi camera devine prea aglomerată, prea întunecoasă. Dar nu recomand să intervină cu bruscheţe, ci să explice calm ce e bine şi ce nu”, adaugă psihologul. Camera ar trebui să fie luminoasă, cu mobilă simplă, uşoară, modernă. Implicaţi-l în amenajarea camerei, astfel încât adolescentul să fie responsabilizat, să îndrăgească locul.

Cum vă purtaţi când are musafiri

Nu daţi năvală în camera adolescentei, când are musafiri, pentru a le spune să vorbească mai încet sau că e timpul să-şi facă lecţiile. Aceste observaţii trebuie făcute fiicei voastre în particular. Dacă părinţii îşi trateză cu respect copiii, şi ei se vor purta civilizat.

Ba chiar se vor mândri cu părinţii lor când aceştia din urmă vin să îi servească cu un suc şi un fursec, fac conversaţie câteva minute, apoi se retrag. De fiecare dată trebuie să bateţi la uşă. Chiar şi atunci când nu are musafiri.

La această vârstă, tânărul vorbeşte mult cu prietenii la telefon, pe internet, şi s-ar simţi expus dacă cineva ar da buzna fără să bată la uşă. De asemenea, dacă are tendinţa de a asculta muzică prea tare, înainte de a-i interzice acest lucru explicaţi-i că unele persoane din bloc, bătrâni sau copii, ar putea fi deranjaţi.

Cum îi faci curăţenie în cameră

Curăţenia generală în casă o face, de obicei, mama. Ca să nu îi reproşeze ulterior că i-a încurcat lucrurile şi că i-a invadat intimitatea, ea trebuie să-l anunţe ziua curăţeniei, să-i ceară să-şi pună lucrurile în ordine şi să se consulte cu el în privinţa locurilor de acces.

Adolescentul trebuie să aibă siguranţa intimităţii, să aibă impresia că e stăpân în camera lui, dar mama trebuie să-l controleze, din umbră. În lipsa lui, e bine să-i mai umble prin sertare pentru a descoperi lucruri nepermise, dar fără să-i strige, ulterior. În acelaşi timp, tânărul trebuie să facă o curăţenie de întreţinere, care să-l responsabilizeze.