Adio, singurătate la bătrâneţe!

1 2 jpg jpeg

Pensionarea este o bună ocazie de a-ţi pune în ordine priorităţile, de a acorda mai multă atenţie stării de sănătate şi de a face lucruri pe care viaţa activă din punct de vedere profesional nu ţi le permitea.

De exemplu, poţi petrece momente plăcute în compania nepoţeilor. Nu te costă nimic să le împărtăşeşti din sfaturile tale de viaţă şi să le spui poveşti. În schimb, ei te vor ajuta să-ţi menţii forma fizică atunci când îi vei însoţi în parc, fiind de un real ajutor şi pentru ridicarea moralului. În plus, vei scăpa de senzaţia că nu eşti de folos, pe care o au multe persoane la bătrâneţe.

Viaţa socială bogată, cheia succesului

Ca să-ţi păstrezi vitalitatea, este esenţial să continui să înveţi, să descoperi lucruri, dar şi oameni noi. Cercetătorii afirmă că menţinerea unei vieţi sociale active (vizite la prieteni ori la membri ai familiei, participarea la slujbe religioase, ieşiri în oraş, călătorii) este foarte importantă pentru a îmbătrâni fără probleme de sănătate.

Izolarea, o decizie nesănătoasă

Persoanele care se izolează prezintă un risc cu 40% mai mare de mortalitate şi cu 65% mai crescut de a avea diverse forme de handicap, afirmă specialiştii francezi. O altă mare problemă pe care o presupune procesul de îmbătrânire în singurătate constă în apariţia depresiei.

Între 10 şi 15% din persoanele de peste 65 de ani suferă de această tulburare, iar adesea ele nu sunt diagnosticate şi nu beneficiază de tratament. Cele mai afectate rămân femeile singure, care, în plus, au şi probleme grave de sănătate.

Depresia, la rândul ei, poate duce la apariţia bolilor cronice şi, deci, la pierderea autonomiei şi la decesul prematur. De aceea este atât de importantă menţinerea unor legături sociale constante.

Persoanele care nu au păstrat relaţii apropiate cu membrii familiei sau care nu se mai pot bucura de prezenţa prietenilor pot adopta animale de companie care să le ţină de urât. În plus, animalele de companie le pot ajuta pe persoanele singure să socializeze cu alţi iubitori ai necuvântătoarelor.

Este demonstrat ştiinţific că prezenţa partenerului este de un real folos pentru menţinerea stării de sănătate la bătrâneţe. Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia arată că persoanele de vârstă înaintată divorţate şi cele văduve prezintă de trei ori mai multe riscuri de a suferi de demenţă comparativ cu cele care au un partener.

Potrivit studiului, sentimentul de singurătate contribuie la instalarea bolii, de aceea bătrânii singuri au riscuri duble de a face Alzheimer. Aşa că nu trebuie să renunţi cu totul la ideea de a mai avea o nouă relaţie.

În altă ordine de idei, cercetătorii spun că metode eficiente de a preveni boala în cazul persoanelor fără partener constau în adoptarea unei diete echilibrate, controlarea periodică a nivelului tensiunii şi colesterolului, precum şi în efectuarea exerciţiilor fizice regulate.

Vom avea mai mulţi vârstnici

Specialiştii afirmă că persoanele în vârstă reprezintă un procent important la nivel mondial. În Europa, în 2050, 30% din populaţie va fi reprezentată de persoane de peste 65 de ani, iar 11% – de oamenii de peste 80 de ani.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Anca-Elena Vinţeanu, psiholog vintzeanu@yahoo.com

Pensionarea, modificarea structurii familiei, starea de sănătate conduc de cele mai multe ori către izolarea şi singurătatea persoanelor aflate la vârsta a treia. Singurătatea este destul de greu de suportat şi nu este benefică pentru sănătatea psihică.

Chiar dacă am ajuns la vârsta a treia, asta nu înseamnă că nu mai putem lupta cu diferitele probleme cu care ne confruntăm zi de zi, că nu mai putem apela la acele resurse care să ne ajute să găsim soluţii potrivite la obstacolele pe care le întâmpinăm.

Putem vedea persoane care nu mai sunt tocmai tinere, dar care găsesc diferite căi de rezolvare şi ieşiri din situaţii dificile dând, de cele mai multe ori, dovadă de eficienţă şi de creativitate în ceea ce întreprind.