Adevărat şi fals despre cancerul de sân

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune se manifestă, cu precădere, la femeile care au trecut pragul de 40 de ani, motiv pentru care examinarea anuală a sânilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului mamar.

Drept urmare, experţii în sănătate recomandă femeilor să înveţe să identifice simptomele acestui tip de cancer, mai ales că unele dintre ele sunt complet atipice. Totodată, îţi vom explica în cele ce urmează câteva mituri care s-au creat de-alungul timpul în jurul acestei maladii!

Consumul de zahăr şi cancerul mamar

Mit: Zahărul din alimentaţie nu reprezintă un factor declanşator al cancerului de sân. După ce mai multe cercetări medicale au constatat că celulele canceroase se hrănesc preponderent cu zahăr, oamenii de ştiinţă au constatat că extinderea tumorilor este oprită, dacă celulele nu mai primesc glucoză. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr are un impact negativ asupra pacientului, generând obezitate şi alte complicaţii ce îi pot pune în pericol viaţa.

Loviturile în sâni pot provoca cancer?

Mit: Până la momentul actual, nu există dovezi potrivit cărora femeile care s-au lovit în zona sânilor ar avea un risc mai mare să dezvolte această maladie.

În cel mai rău caz, cancerul ar putea fi provocat de un traumatism care, în cele mai grave cazuri, ar putea necesita intervenţia medicului.

Menopauza prematură şi riscul de cancer mamar

Adevărat. Chiar şi în cazul menopauzei instalate la o vârstă normală, aceasta implică modifiăcări hormonale ce nu trebuie neglijate.

În ceea ce priveşte menopauza prematură, femeia trebuie să facă controale periodice, deoarece riscul de cancer de sân este mai mare. Riscul este mai crescut şi în cazul femeilor care au avut prima menstruaţie la o vârstă fragedă, care au născut după vârsta de 35 de ani sau care nu au luat niciodată pastile contraceptive.

Pot provoca deodorantele sau antiperspirantele cancer de sân?

Până acum, oamenii de ştiinţă nu au găsit dovezi care să arate legătura dintre componentele chimice ale deodorantelor şi cancerul mamar.

Riscul e mai mare dacă ai şi alte cazuri de cancer în familie

. Cel puţin 20% dintre femeile diagnosticate cu cancer se sân au şi alte antecedente în familie, în timp ce restul de 80% din numărul cazurilor de cancer mamar nu au nimic de-a face cu moştenirea genetică.

Recidiva cancerului de sân

. Acest tip de cancer poate recidiva, fie la nivelul aceluiaşi sân, fie la celălalt, dar acest lucru depinde de tipul de tumoră.

Chimioterapia şi radioterapia reduc semnificativ cazurile de recidivă a cancerului, însă nu definitiv - este posibil ca maladia să reapară mai devreme sau mai târziu. Tocmai de aceea, femeile care au avut o tumoră cancerigenă trebuie să efectueze un examen fizic anual, precum şi o mamografie la fiecare 2 ani.