Adevărat sau fals despre herpes

1 2 jpg jpeg

Herpesul buzelor şi cel genital au cauze diferite

Fals. Herpesul care apare la nivelul gurii este cauzat de virusul herpes simplex HSV-1, iar cel genital de virusul HSV-2. Totuşi, ambele virusuri pot cauza ambele tipuri de herpes. În trecut, medicii credeau că HSV-1 nu este o infecţie care poate fi contractată pe cale sexuală, dar recent s-a confirmat că ambele tipuri pot fi transmise atât prin sărut, cât şi prin intermediul contactului sexual genital. Unii cercetători estimează chiar că HSV-1 este responsabil în proporţie de aproape 50% de apariţia cazurilor de herpes genital. Herpesul rămâne în corp toată viaţa

Adevărat. Virusul herpetic se deplasează din piele prin nervi către rădăcina acestora şi în ganglioni, unde rămâne în stare latentă. El va reapărea mereu în acelaşi loc, în prelungirea nervilor afectaţi. Frecvenţa recidivei diferă de la o persoană la alta - poate fi o dată pe lună, dar şi la un interval de câţiva ani.

Herpesul este o afecţiune foarte comună

Adevărat. Studii şi analize epidemiologice au arătat că aproximativ 80% din populaţia adultă este infectată cu virusul HSV-1 şi circa 20% cu virusul HSV-2.

Citeşte şI: 3 lucruri mai puţin cunoscute despre herpes

Odată infectat cu virusul herpetic, eşti mereu contagios

Fals. Virusul herpetic se transmite doar prin contact apropiat, de pildă prin sărut sau folosirea aceloraşi pahare şi tacâmuri, iar băşicile sunt contagioase până în momentul când se acoperă complet de cruste. Când băşicile sunt uscate, probabilitatea de transmitere a virusului este extrem de mică.

Stresul poate provoca recidiva

Adevărat. Slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului poate cauza reactivarea virusului. O gripă, situaţiile stresante şi o stare febrilă pot reactiva virusul. Şi expunerea la soare poate provoca o recidivă. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele afectate de virusul herpetic să îşi protejeze zonele expuse cu creme de protecţie solară. Există şi femei la care herpesul se recidivează în perioada menstruaţiei.

Herpesul se poate vindeca

Fals. Din păcate, nu există un tratament cu eficacitate de 100% şi nici un medicament capabil să eradicheze virusul. Dar o criză de herpes tratată corespunzător poate fi mai puţin neplăcută şi mai puţin dureroasă.

Tratamentele împotriva herpesului se bazează pe acelaşi principiu

Adevărat. Acestea constau în medicamente antivirale, în principal aciclovir sau idoxuridină. Modul de administrare poate însă să difere. Pentru herpesul localizat, se utilizează un tratament extern, sub formă de plasture sau cremă. În cazul în care herpesul este mai sever sau recidivele sunt foarte frecvente, se prescrie un tratament sub formă de tablete, numit sistemic. Există, de asemenea, numeroase tratamente neconvenţionale pentru herpes, dar dovezile eficienţei lor nu sunt bine documentate.

Fals. Există şi forme de herpes care se pot localiza în zona ochilor şi pot provoca ulceraţii corneene, ducând în cazurile grave la pierderea vederii. Alte forme pot afecta întreaga suprafaţă a corpului sau chiar organe interne. Persoanele cu imunitate foarte scăzută (cum sunt cele infectate cu HIV sau cele care suferă de cancer) prezintă un risc deosebit. În timpul sarcinii, herpesul genital este un motiv care determină medicul să recurgă la operaţia cezariană.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Raluca Iliescu, medic primar dermatolog, doctor-dermatolog.ro

Cea mai sigură modalitate de tratament este prevenirea herpesului prin evitarea contactului cu leziuni active de herpes (zonele roşii care grupează băşicuţe cu lichid localizate la gură sau în zona genitală) şi prin evitarea contactului cu zone simptomatice, pe care au fost în trecut episoade de vezicule herpetice.

Dacă nu aţi reuşit prevenirea acestuia şi au apărut leziuni de herpes, este foarte important să vă adresaţi unui medic dermatolog în cel mult 2 zile de la începutul primei erupţii, pentru a începe tratamentul specific prin care cresc şansele de vindecare completă. Dacă se depăşesc 3 zile de la debutul primei infecţii, tratamentul se va axa doar pe vindecarea leziunilor herpetice.

Tratamentele pentru herpes sunt locale (creme), însoţite de măsuri generale pentru creşterea imunităţii atunci când ne adresăm erupţiilor recurente cu amploare moderată. Pentru primul episod de herpes, ca şi pentru erupţiile ulterioare severe, este necesară asocierea de tratament pe cale generală (orală).