ADENOCOR, soluţie injectabilă
adenosinum

Indicaţii: Adenocor administrat intravenos rapid întârzie conducerea prin nodul AV. Această acţiune poate întrerupe circuitele de reintrare care implică nodul AV şi restabili ritmul sinusal normal la pacienţii cu tahicardie supraventriculară paroxistică. Odată circuitul întrerupt, tahicardia încetează şi ritmul sinusal normal este restabilit. Prin întârzierea conducerii AV, activitatea atrială este mai uşor de evaluat pe înregistrările ECG şi prin aceasta Adenocor poate ajuta la diagnosticul diferenţial al tahicardiilor cu complexe largi sau înguste. Adenocor poate fi utilizat în studiile electrofiziologice pentru a determina situsul blocului AV, sau pentru a determina, în unele cazuri de preexcitaţie, dacă conducerea are loc pe o cale accesorie sau via nodul AV.

Contraindicaţii: Adenocor este contraindicat la pacienţii care suferă de: bloc AV de grad doi sau trei (cu excepţia pacienţilor cu un pace-maker artificial în funcţiune); boala nodului sinusal-sick sinus syndrome - (cu excepţia pacienţilor cu un pace-maker artificial în funcţiune); astm.

Dozare şi mod de administrare: : Adenocor este destinat utilizării în spital, numai sub monitorizare şi cu echipament de resuscitare cardiorespiratorie disponibil pentru utilizare imediată.
Efecte adverse: Flush-ul facial, dispnea, bronhospasmul, senzaţia de constricţie toracică şi greaţa, apar în mod obişnuit. Mai rar observate sunt: senzaţie de disconfort; transpiraţii; palpitaţii; hiperventilaţie; presiune cefalică; teamă; înceţoşarea vederii; senzaţii de arsură; bradicardie; asistolie; dureri toracice; cefalee; vertij; greutate în braţe; dureri de braţe, spate şi gât; gust metalic.