Catalogată drept una dintre cele mai frecvente dureri în rândul populaţiei, durerea de genunchi, cauzată de gonartroză, poata fi tratată cu ajutorul acupuncturii, o terapie alternativă care ajută organismul să se vindece prin resursele proprii.

Gonartroza poate fi generată de obezitate, suprasolicitare prin muncă fizică, practicarea anumitor sporturi, statul prelungit în picioare sau de traumatisme precum căzături, lovituri şi accidentări.
„Studiile efectuate până acum au dovedit că acupunctura este una dintre cele mai eficiente terapii complementare care pot fi utilizate în tratamentul artrozelor şi al altor afecţiuni cronice musculo-scheletale, eliminând durerea şi redând mobilitatea pacientului. În plus, pe lângă beneficiile aduse sistemului osos, muscular şi circulator, acupunctura ne ajută să restabilim echilibrul şi sănătatea generală a organismului”, a declarat Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicală şi specialist în acupunctură la clinica Fizio Estetix.
Degradare treptată a articulaţiilor
Gonartroza se caracterizează prin degradarea treptată a articulaţiei genunchiului, care poate apărea în condiţii postraumatice sau în condiţii de degenerare articulară după vârsta de 50 de ani.
Simptomele principale ale gonartrozei sunt durerea şi impotenţa funcţională. Durerea poate fi localizată sau poate iradia pe muşchii coapsei ori ai gambei, şi este resimţită ca o senzaţie de arsură locală, atât în stare de repaus, cât şi în mişcare.
De asemenea, pacientul poate acuza tumefacţia genunchilor, inflamaţia, apariţia pocniturilor intra-articulare, schiopătatul. În stadiu avansat, durerea poate deveni de la uşoară până la invalidantă, determinând, în final, imposibilitatea de a mai putea mişca genunchiul.
Diagnosticarea se face printr-un examen clinic
Diagnosticarea gonartrozei se face de către medicul ortoped, printr-un examen clinic complet, care va include investigarea tuturor articulaţiilor portante, adică a genunchilor, a coloanei şi şoldurilor, prin radiografie şi alte tehnici imagistice, precum tomograf sau RMN.
Se tratează prin acupunctură
Tratamentul prin acupunctură urmăreşte identificarea şi eliminarea blocajelor energetice. Odată reluat, cursul normal al energiei va permite restabilirea circulaţiei sângelului în corp, hrănirea corespunzătoare a ţesuturilor şi organelor, şi, drept urmare, redobândirea stării de sănătate.
În stadiile incipiente ale gonartrozei, acupunctura poate fi utilizată ca tratament unic, însă în fazele mai avansate, aceasta este recomandată ca parte a unor tratamente complexe, cu rolul de a eficientiza procesul de recuperare medicală.
Află AICI cât de gravă este apa la genunchi!
„Tratamentul pacienţilor cu gonartroză este complex şi diferă în funcţie de stadiul afecţiunii. Aceştia trebuie să urmeze un program personalizat de recuperare medicală prin tehnici de fiziokinetoterapie, la care pot adăuga cu succes şedinţele de acupunctură pentru eliminarea puseelor dureroase şi o recuperare mai rapidă, atât în fazele incipiente ale bolii, cât şi după intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului”, a precizat Dr. Mircea Mărculescu.