Dacă ne îngrăşam sau avem perioade stresate, dăm instinctiv vina pe hormonii tiroidieni. Tulburările acestor glande afectează mii de oameni din întreaga lume, mai ales femeile.

Această glandă secretă doi hormoni, T3 şi T4, denumire dată de numărul de atomi de iod conţinuţi.

În mod normal, aceşti hormoni au rolul de a regla principalele funcţii ale organismului. Problemele de greutate se explică prin prisma faptului că ei intervin în consumul de energie al organismului, în temperatura corpului, asupra tubului digestiv, a sistemului nervos, a aparatului genital dar şi în ritmul cardiac.

Hipotiroidismul

Din ce în ce mai multe persoane primesc diagnosticul de hipotiroidism, afecţiune în care organismul nu dispune de suficienţi hormone tiroidieni.

Netratată această afecţiune va progresa, rar pot apărea complicaţii grave cum sunt depresia severă sau insuficienţa cardiacă.

Acum poţi să afli chiar la tine acasă dacă glanda tiroida îţi funcţionează în parametri optimi.

Testul Barney

Testul cunoscut sub numele de test Barney presupune ca dimineaţa să-ţi măsori temperatura corpului, punând termometrul sub braţ timp de 10 minute.

O temperatură între 36,5-36,8 de grade indică faptul că glanda tiroidă funcţionează în parametri normali. În cazul în care temperatura este sub 36,5 de grade Celsius, funcţionalitatea glandei este mai lentă decât în mod normal.

În schimb, dacă temperatura urcă peste 36,8 grade, funcţiile glandei sunt accentuate sau poate fi prezentă o infecţie în organism.

Temperatura corpului nu este singurul indicator. Trebuie acordată o atenţie sporită în cazul în care te simţi lipsit de energie, ai dureri de cap cronice, te confrunţi cu pierderi de memorie sau îţi cade părul excesiv.