Acum este mai uşor să te laşi de fumat!

1 2 jpg jpeg

Persoanele care vor să se lase de fumat o pot face mai uşor, cu ajutorul unei aplicaţii - „iCoach“ – un fel de antrenor online gratuit de sănătate“, a anunţat John Dalli, comisarul European pentru Sănătate şi Consumatori.

„iCoach“ a fost creată nu doar pentru cei care vor să renunţe la tutun, ci şi pentru cei care nu vor să renunţe la fumat, dar şi pentru cei care prezintă risc mare de a se reapuca de acest viciu. Aplicaţia este tradusă în fiecare limbă din statele membre UE. Această noutate a fost prezentată ieri în cadrul unei conferinţe la Bruxelles, care a avut ca subiect campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit.

Ce avantaje ai dacă foloseşti „iCoach“ în lupta contra tutunului -nu plăteşti nimic, totul este gratuit;

-funcţionează – peste 30% dintre cei care încep acest program renunţă la fumat;

-se adresează tuturor categoriilor de vârstă şi îi pune pe gânduri chiar şi pe cei care nu sunt pregătiţi să renunţe;

-se adaptează la cerinţele tale, la timpul disponibil şi la obiectivele tale;

-îţi poţi face prieteni de peste tot care se confruntă cu aceeaşi problemă, nu eşti singur.

O dovedeşte reprezentanta României într-un proiect iniţiat de UE, care se numeşte Iulia Paula Pop.

Are 34 de ani şi este un „ex-fumător“, care la 15 august a sărbătorit un an de când a luat această decizie importantă.

„Viaţa mea a devenit pur şi simplu mai bună. Hainele mele nu mai miros a tutun, am mult mai multă energie, părul meu arată mai bine şi mai presus de toate nu mă mai intoxic singură. Sunt o fată fericită şi refuz să mă mai ascund în spatele unui nor de fum. M-am înscris în „iCoach“ pentru a reuşi să mă menţin nefumătoare“, spune tânăra care vizibil debordează de sănătate.

Când s-a înscris în acest proiect care promovează beneficiile renunţatului la tutun, Iulia a complet prezentarea ei cu o mică glumă despre plasturii cu nicotină. „Sunt minunaţi. Lipeşte câte unul pe fiecare ochi şi în felul acesta nu îţi vei mai găsi ţigările“, a spus tânăra româncă, mândră că a reuşit să spună stop tutunului.

Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ a luat amploare, iar rezultatele acestui proiect sunt deja vizibile. La 14 septembrie 2011 s-a desfăşurat cea de-a doua etapă a campaniei, la Bruxelles, unde au participat reprezentanţi din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Această iniţiativă antifumat a fost lansată în luna iunie a acestui an, în toate statele membre ale Uniunii Europene şi se va întinde pe durata a trei ani.

Caracterul special pe care îl are „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ faţă de celelalte proiecte este pozitivismul.

John Dalli consideră că mesajele optimiste pot avea o influenţă puternică asupra tinerilor care vor să renunţe la tutun. „În loc să spui oamenilor ce să nu facă, noi le spunem ce să facă: renunţă la fumat ca să ai o viaţă mai bună“, explică Dalli, conştient că imaginile horror de pe pachetele cu ţigări nu au avut atât de multă putere de convingere în rândul tinerilor.

Pentru aceştia funcţionează mesajele optimiste, apreciază iniţiatorii proiectului.

A doua etapă a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ s-a desfăşurat cu prezentarea a 27 de tineri, reprezentanţi ai ţărilor membre UE, cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, care au reuşit cu ajutorul aplicaţiei „iCoach“ să spună stop tutunului şi să se bucure de o viaţă frumoasă.

Prin prezenţă, atitudine şi răspunsurile lor pozitive, ei au demonstrat că această decizie importantă din viaţa lor i-a făcut să arate mai bine, să nu mai cheltuiască atât de mulţi bani pe ţigări, să fie mai încrezători în forţele proprii, să aibă mai multă libertate, să călătorească mai mult, să fie mai puţin nervoşi, să nu mai fie respingători din cauza mirosului de ţigări şi, cel mai important să fie mai sănătoşi.

Acestea sunt şi mesajele transmise prin intermediul „Ex-fumătorii sunt de neoprit“.

„Tinerii încep să fumeze, deoarece au tendinţa să creadă că este cool dacă fumezi, dar peste 650.000 de persoane mor anual în UE din cauza fumatului, deoarece tutunul este foarte toxic.

Autorităţile publice au partea lor de responsabilitate în a ajuta cetăţenii să scape de dependenţă şi să reducă astfel decesele şi îmbolnăvirile evitabile.

Acesta este obiectivul campaniei "Ex-fumătorii sunt de neoprit". Sunt încrezător că această campanie va ajuta fumătorii să înţeleagă că au multe de câştigat prin abandonarea fumatului“, a precizat Dalli.

Exemplul personal, mai convingător

Comisarul European pentru Sănătate şi Consumatori a spus că el însuşi s-a confruntat cu dependenţa de tutun şi ştie cât de greu este să renunţi de unul singur.

„Eu m-am lăsat de fumat în urmă cu mulţi ani, la 1 ianuarie 1988, când m-am hotărât să spun stop ţigărilor. Cred că a fost prima rezoluţie pentru Noul An pe care am respectat-o şi mă bucur că am făcut-o, deşi e greu când eşti de unul singur“, a încheiat Dalli.