Cine este medicul care s-a operat singur de apendicită

Inflamaţia apendicelui, adică apendicita acută, este o urgenţă medicală, care impune intervenţie chirurgicală. Sunt situaţii care limitează accesul la operaţie, iar în aceste condiţii urmările pot fi fatale. Te poţi opera singur dacă eşti medic chirurg?

image

Apendicita este o urgenţă medicală. Foto: Shutterstock

Chirurgul rus Leonid Rogozov avea 27 de ani când se afla în cea de-a șasea expediție sovietică în Antarctica, în 1960–1961, la baza din Novolazarevskaya. Într-o dimineaţă, Rogozov a avut simptome care îl nelinişteau: febră, vărsături şi dureri în zona abdominală. Fiind medic, şi-a pus singur diagnosticul: apendicită acută, informează bbc.com.

Medicul a început să ia antibiotice, însă starea sa se agrava rapid.

Pentru că era singurul medic al expediţiei ştiinţifice, Rogozov s-a gândit că cel mai potrivit lucru ar fi să se opereze singur.  

image

Medicul Leonid Rogozov. Foto: historia.ro

”Nu am dormit deloc noaptea trecută. Mă doare ca dracu’! O furtună de zăpadă îmi biciuiește sufletul, urlând ca o sută de șacali... Asta este... Trebuie să mă gândesc la singura soluție: să mă operez singur... Este aproape imposibil ... Dar nu pot să stau cu brațele încrucișate și să nu fac nimic”, a scris Rogozov în jurnalul său.

image

Medicul Leonid Rogozov s-a operat singur, pe 1 mai 1961. Foto: historia.ro

Rogozov a fost asistat de doi colegi de-ai săi, un meteorolog și un șofer. Nu i-a fost uşor, fiind nevoit să ia scurte pauze, din cauza ameţelilor dese şi a stărilor de oboseală.

“Am lucrat fără mănuși”

Într-o scrisoare trimisă familiei sale, Rogozov povestea:

 “Am lucrat fără mănuși. Vedeam foarte greu. Oglinda mă ajuta, dar mă și încurca - la urma urmei, arata lucrurile invers. Am lucrat mai mult pe pipăite. Sângerarea era puternică, dar nu m-am grăbit – am încercat să lucrez prudent. În timp ce deschideam peritoneul, am tăiat cecumul din greșeală și am fost nevoit să-l cos... Eram tot mai slăbit, iar capul începea să se învârtă. La fiecare patru-cinci minute, luam o pauză de 20-25 de secunde. În sfârșit, l-am văzut, blestematul de apendice! Îngrozit, am remarcat pata neagră de la baza lui. Asta însemna că o singură zi dacă mai amânam operația, probabil ar fi plesnit. În cel mai prost moment, când îndepărtam apendicele, am simțit că-mi stă inima și că mâinile mi s-au înmuiat. M-am gândit că povestea se va termina rău. Tot ce trebuia să mai fac era să îndepărtez apendicele... Apoi am realizat că, practic, eram salvat”.

image

Operaţia a fost un succes. Foto: historia.ro

Intervenţia chirurgicală a durat o oră şi 40 de minute. Treptat, starea chirurgului s-a îmbunătăţit vizibil. După o săptămână, şi-a îndepărtat singur firele şi a mai stat încă o săptămână în convalescenţă, după care şi-a reluat activitatea obişnuită.

În 1962, Rogozov s-a întors la Leningrad, iar până în 1984, a lucrat la mai multe spitale din Leningrad. În perioada 1984 – 2000, Rogozov a condus Institutul de Pneumologie din Sankt Petersburg. A murit în anul 2000, la vârsta de 66 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.