Afecţiune frecventă mai ales în adolescenţă, acneea are impact psihologic şi, de asemenea, poate lăsa cicatrici. Este important ca tratamentul să fie recomandat de un dermatolog, mai ales că folosirea produselor inadecvate o poate agrava.

Acneea este o afecţiune ce implică astuparea porilor şi creşterea secreţiei de sebum, care duc la formarea de coşuri sau chisturi. Stoarcerea coşurilor în speranţa că ele vor dispărea ca prin minune este cea mai mare greşeală pe care o pot face persoanele cu acnee.

Pe lângă înroşirea pielii, poţi rămâne cu cicatrice permanente. Unele produse cosmetice nepotrivite tenului pot produce iritaţii, agravând acneea, iar folosirea fondului de ten, a fardurilor şi a pudrei duce la blocarea porilor.

Nu exagera cu curăţarea feţei, pentru că astfel tenul se usucă, iar glandele sebacee vor fi suprasolicitate. Evită cosmeticele uleioase, pentru că favorizează apariţia coşurilor.

“Acneea nu ţine cont de vârsta în sine însă diferite forme apar la anumite vârste. În ceea ce priveşte anotimpul: într-adevăr glanda noastră sebacee suferă transformări în timpul marilor sezoane. Primăvara va fi însoţită de o serie de pusee la cei care sunt predispui la acnee. Toţi copiii la pubertate au o schemă relativ clasică care se adaptează la gravitatea acneei şi la problemele asociate.

Acneea nu trece odată cu începerea vieţii sexuale. Toate modificările hormonale, uneori pubertatea, alte ori sarcinile sau curele de contraceptive pot determina modificări ale evoluţiei acneei. Acneea nu se ia” a povestit medicul dermatolog Viviana Iordache, la Antena 1.