Acizii graşi trans: unde se găsesc şi cum ne afectează sănătatea

1 2 jpg jpeg

Grăsimile trans se regăsesc atât în ingrediente naturale, cât, mai ales, în alimente intens procesate, sub formă de acizi graşi trans. Ce sunt aceştia, cum ne afectează şi cum îi evităm?

Grăsimile trans apar în mod natural în cantităţi mici în intestinele animalelor şi în produsele animaliere (carnea, laptele). Grăsimile trans artificiale - acizii graşi trans - sunt create în timpul proceselor industriale care adaugă hidrogen în uleiuri vegetale lichide pentru a le solidifica. Principala sursă de acizi graşi trans sunt uleiurile parţial hidrogenate, trecute pe etichetele produselor exact sub această exprimare. Companiile producătoare de alimente folosesc aceste grăsimi pentru că sunt ieftine şi expiră greu şi, în plus, oferă o textură plăcută alimentelor în care sunt introduse. Anumite ţări, printre care Danemarca şi Elveţia, au restricţionat sau au redus folosirea acizilor graşi trans în localurile în care se poate consuma mâncare gătită.

Ce alimente conţin acizi graşi trans

Grăsimile trans se regăsesc în multe alimente din comerţ, pe care le cumpărăm uneori fără să citim ce conţin: margarină şi alte creme tartinabile pe care scrie „cu ulei vegetal hidrogenat” sau „parţial hidrogenat”, pizza congelată, aluaturi congelate, plăcinte şi prăjituri din comerţ, gata preparate, covrigei şi biscuiţi, dar şi în alimente prăjite gen gogoşi. Deşi grăsimi trans se găsesc în cantităţi mici şi în carnea de vită şi de miel sau în unt, nu s-au făcut suficiente cercetări care să stabilească dacă au aceleaşi efecte negative asupra sănătăţii precum acizii trans din alimentele procesate industrial.

Cum ne afectează acizii graşi trans sănătatea

Aceste grăsimi cresc nivelul colsterolului rău (LDL) şi le scad pe cele ale colesterolului bun (HDL). Consumul de acizi graşi trans creşte riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2. Medicii recomandă ca alimentele care conţin acizi graşi trans să fie evitate sau consumate în cantităţi mici şi cât mai rar şi accentul să cadă pe cele care conţin acizi graşi nesaturaţi. Acasă le putem exclude total, dar, dacă mâncăm în oraş, e bine să întrebăm dacă felurile de mâncare comandate sunt gătite cu margarină, de exemplu. În bucătăria de acasă putem folosi uleiuri vegetale naturale, precum cel extravirgin de măsline, cel presat la rece de floarea-soarelui sau de rapiţă. Putem limita consumul de alimente prăjite din comerţ în favoarea celor preparate acasă, în varianta la cuptor, cu ulei natural. Dacă ne e poftă de pâine cu o cremă tartinabilă, în loc de margarină, e mai bine să mâncăm o felie de pâine cu unt (dar nu mai multe!) cu conţinut de grăsime peste 80%.

Citeşte mai multe despre acizii graşi trans:

De ce nu este sănătoasă margarina. Alege untul!

Ce sunt grăsimile trans