Persoanele care iau în exces acid folic, dar şi vitamina B nu sunt protejate împotriva polipilor are apar la nivelul colonului, arată un studiu realizat recent.

Concluziile cercetării vin ca urmare a mai multor studii care au afirmat că toate aceste suplimente previn apariţia polipilor la colon.

În cadrul studiului, cercetătorul Yiqing Son, de la Spitalul de Femei din Boston, alături de colgii săi, au administrat zilnic participantelor acid folic, vitamina B6 şi B12, dar şi medicamente placebo.

Cercetarea, care s-a desfăşurat în perioada 1998-2005, a fost realizată pe 1.470 de femei, cu media de vârsta de 62 de ani.

După ce au urmărite din punct de vedere medical, participantele au făcut colonoscopie sau sigmoidoscopie (examen medical minim invaziv care presupune examinarea intestinului gros).

Dintre cele 335 de participante care au fost diagnosticate la finalul studiului cu polipi la colon, o parte au luat acid folic, dar şi vitamina B6 şi B12.

,,Datele observaţionale au arătat o asociere inversă între nivelul de acid folic din organism, dieta persoanei şi riscul de apariţie a cancerului colorectal. Datele clinice pe care le-am obţinut până acum nu au arătat că acidul folic poate reduce riscul de polipi la colon”, a afirmat John Baron, medic epidemiologist la Şcoala de Medicină ,,Geisel” din New Hampshire, SUA.