Acidoza metabolică: din ce cauze apare şi de câte tipuri este

1 2 jpg jpeg

Dezechilibru între acizi şi baze, acidoza metabolică apare când corpul produce prea mult acid sau când rinichii nu-l pot elimina şi poate avea mai multe cauze.

Acidoza metabolică se declanşează când echilibrul chimic între acizii şi bazele din sânge este afectat: fie corpul produce prea mult acid, fie nu elimină suficient. Deşi, în general, acidoza metabolică este o afecţiune moderată, episoadele severe pot pune viaţa în pericol.

De câte tipuri este acidoza metabolică

Există 3 tipuri de acidoză metabolică: acidoza diabetică (sau cetoacidoza diabetică), acidoză hipercloremică şi acidoza lactică.

Cetoacidoza diabetică este o complicaţie a diabetului de tip 1 şi, rar, a celui de tip 2. Acest tip de acidoză apare când glicemia este foarte mare şi cetonele se strâng în corp până la un nivel periculos, deci atunci când în corp nu există un nivel suficient de insulină pentru a procesa glucoza din sânge. Simptomele cetoacidozei diabetice pot include urinare frecventă, sete extremă, glicemie crescută, nivel ridicat de cetone în urină, greaţă şi vărsături, dureri abdominale, confuzie, respiraţie dulceagă, înroşirea feţei, oboseală, respiraţie accelerată, gură uscată. Cetoacidoza diabetică este o urgenţă medicală, care poate duce la comă sau la moarte, deci sună la 112 dacă o experimentezi. Persoanele aflate la risc să dezvolte cetoacidoză diabetică sunt în special pacienţii cu diabet de tip 1 cu vârste sub 19 ani, care fumează, sunt dependenţi de alcool sau de droguri, au suferit o traumă emoţională sau fizică. Această afecţiune poate fi prevenită prin administrarea medicamentelor antidiabetice conform prescripţiei, respectarea unei diete corespunzătoare şi menţinerea unui nivel optim de hidratare. De asemenea, se va limita consumul de alcool, iar glicemia trebuie verificată regulat şi, dacă se observă o problemă, trebuie semnalată medicului.

Acidoza hipercloremică rezultă în urma pierderilor de bicarbonat din corp. Acest tip de acidoză este cauzat de diaree şi vărsături.

Acidoza lactică apare când în corp este prea mult acid lactic. Această situaţie poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool, anumite medicamente, cancer, boli renale, insuficienţă cardiacă, insuficienţă hepatică, lipsă prelungită de oxigen şi glicemie mică. Uneori, acidul lactic se acumulează şi în caz de exerciţii fizice prelungite.

Cum se tratează acidoza metabolică

Pentru a trata acidoza metabolică, medicul va trata cauza acesteia. Dacă echilibrul acido-bazic nu este restabilit, pot fi afectate oasele, muşchii şi rinichii, deci cu cât este tratată mai repede cu atât este mai bine. În general, acidoza metabolică se tratează cu insulină, bicarbonat de sodiu sau cu fluide intravenoase. De asemenea, se recomandă dezintoxicarea în cazul persoanelor afectate de alcoolism sau de consumul de droguri.

Citeşte mai multe despre acidoza metabolică:

Ce alimente cresc riscul de diabet

Alimentaţia care creşte riscul de diabet de tip 2