ACID NICOTINIC, comprimate
acidum nicotinicum

Indicaţii: Pentru acţiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienţă modestă, în tulburări circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrală, ramolisment, tulburări circulatorii la hipertensivi, tulburări circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboză a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburări circulatorii sfera ORL (ameţeli, sindrom Ménière, migrene), tulburări circulatorii periferice (arterite, sindromul Raynaud, degerături).

Contraindicaţii: Hemoragii recente, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal. Se administrează cu prudenţă sau se evită în primul trimestru de sarcină.

Dozare şi mod de administrare: : Pe cale orală, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate în apă, pentru acţiune vasodilatatoare. Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se începe cu doze mici şi se cresc gradat. 3 g/zi, la mese, în 3-4 prize, pentru acţiune hipolipemiantă.
Reacţii adverse: Uneori congestia feţei, senzaţie de căldură, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greaţă şi vomă, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului.