Aceste greşeli îţi distrug dantura!

2 jpg jpeg

Cafeaua de dimineata şi paharul de vin seara

Nimic nu se compară cu gustul şi mirosul deşteptător al cafelei dimineaţa, însă adesea preţul plătit este cel din cabinetul stomatologului pentru această plăcere. Taninurile ce se regăsesc atât în cafea cât şi în vin afectează culoarea albă a dinţilor, în timp devenind un galben murdar ce te va obliga să nu zâmbeşti mai deloc.

Dinţii nu sunt uneltele tale

De aceeaşi părere sunt convinsă că eşti şi tu, însă chiar şi aşa nu eziţi atunci când nu poţi desface o sticlă sau un capac să apelezi la dantura ta. Da, ea este foarte puternică deoarece trebuie să mărunţească foarte bine mâncarea, însă doar aceasta este întrebuinţarea sa. La asta se mai adaugă bineînţeles şi mestecatul radierei de la creion, roţăirea gheţii din băuturile răcoritoare sau dropsurile pentru durerile de gât ori bomboanele.

Covrigeii bată-i vina

2 jpg jpeg

Gustările dintre mese afectează în mod inevitabil dantura tocmai pentru că au în conţinutul lor zaharurile care îţi satisfac pofta de mâncare. Covrigeii dintre mese trebuie evitaţi cu desăvârşire dacă vrei să te bucuri mult timp de o dantură frumoasă şi sănătoasă. Unde mai pui faptul că dacă ai spaţii libere, acestea vor deveni spaţiul perfect pentru macul, seminţele sau sarea de pe ei.

Ţine cont de faptul că saliva ta are un rol foarte important deoarece eliberează anumite minerale menite să remineralizeze dinţii şi să neutralizeze acizii care se formează după masă. Dacă tu mănânci constant, atunci saliva ta nu va putea curăţa cavitatea bucală iar dinţii vor fi tot mai mult expuşi riscului de a dezvolta carii.

Bruxismul

Faptul că îţi scâşneşti dinţii ziua sau noaptea în somn, mai ales în perioadele stresante din viaţa ta, sau pentru că dinţii nu sunt aliniaţi corespunzător, se va observa cu siguranţă în timp. Asigură-te că ai la îndemână o gutieră şi că vizita la medicul stomatolog nu este pe ultimul loc din lista ta de „must do today”.

Băuturile acidulate şi ţigara

2 jpg jpeg

Ambele atacă smalţul dinţilor, fragilizează şi predispun dantura la formarea cariilor dentare. Asigură-te că ai un pai la îndemână când vrei să bei ceva acidulat, iar dacă un suc este mult prea dulce, amestecă-l cu apă.

Referitor la ţigară, ţine cont de faptul că ea degajă o căldură care afectează ţesutul gingival, întârzie procesul de vindecare şi provoacă halena.

Află care sunt avantajele folosirii periuţei electrice AICI

Uiţi să te speli pe dinţi mai ales seara

O igienă orală corespunzătoare presupune periajul dinţilor după fiecare masă. Periuţa trebuie să aibă dinţii moi şi să o schimbi o dată la trei luni. În timpul zilei asigură-te măcar că îţi poţi clăti gura cu apă de gură dacă nu ai periuţa la îndemână.

Alege să foloseşti aţa dentară seara pentru a te asigura că nu a mai rămas resturi de mâncare între dinţi. Aceastea vor sta acolo toată noaptea şi vor căpăta un miros destul de sesizabil mai ales dimineaţa.

Piercingurile

Da, este un trend, dar gândeşte-te la faptul că un metal se va lovi mereu de dinţii tăi ceea ce va duce la fragilitatea lor şi la apariţia fisurilor, eventual a sensibilităţii la cald, rece, dulce, acru şi într-un final inevitabil la formarea cariilor.

Sunt considerate a fi un adevărat cuib de bacterii, dacă totuşi ţi le doreşti atât de mult ai grijă să le dezinfectezi periodic şi mai ales după fiecare masă pentru a evita resturile alimentare.