Aceste alimente îţi distrug lent ficatul!

1 2 jpg jpeg

Pentru a te bucura de o viaţă sănătoasă ai nevoie de un stil de viaţă echilibrat care să conţină o dietă complexă, mişcare, hidratare şi nu în ultimul rând odihnă.

Unul dintre cele mai important organe cu multiple funcţii din organismul uman este ficatul.

El este responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, cu colesterolul, trigliceridele, depozitează glucoza, vitaminele, sintetizează hormonul care ajută la reglarea tensiunii arteriale şi nu în ultimul rând crează bila care ajută la absorbţia vitaminelor şi grăsimilor din corp.

Un organ cu o activitate complexă ce poate fi perturbată de o alimentaţie neechilibrată şi deficitară.

Modalităţi prin care îţi poţi îmbolnăvi ficatului

Orice viciu îţi afectează ficatul, mai ales dacă vorbim de alcool, tutun, droguri sau consumul de alimente nesănătoase de tipul celor junk food.

Nopţile pierdute îşi vor pune amprenta încet dar sigur asupra întregului organism, afectând mai ales ficatul care are un rol esenţial în regenerarea celulară mai ales în ceea ce priveşte funcţiile neurologice.

Lucrul în medii toxice în care se prelucrează vata de sticlă, azbestul, cimentul sau alte materiale grele reprezintă de asemenea un pericol pentru sănătatea întregului organism.

În momentul în care la nivelul ficatului apar anumite afecţiuni hepatice este posibil să te confrunţi cu probleme precum indigestia, prezenţa acidului gastroesofagian, incomozii hemoroizi, constipaţie, depresie, pofte neaşteptate de dulce, afecţiuni ale sistemului cardiovascular, colesterolul peste limitele normale, surplusul de kilograme sau chiar cu diagnosticul de „ficat gras” sau non-alcoolic.

Află despre plantele benefice pentru ficat AICI

Cafeaua dăunează ficatului

Chiar dacă în general ai nişte principii de viaţă sănătoase, micile abateri de la acestea pot afecta buna funcţionare a ficatului şi implicit a întregului organism.

Acordă o atenţie sporită la ceea ce mănânci şi la ceea ce bei şi evită pe cât posibil surmenajul.

2 jpg jpeg

Una dintre cele mai periculoase licori pe care şi tu o consumi este cafeaua şi alcoolul. Ambele în exces au efecte devastatoare. Mai ales dacă ai fost depistat cu o afecţiune hepatică acestea trebuie evitate cu orice preţ. Cafeaua în exces duce la diminuarea calciului atât de esenţial pentru sănătatea oaselor. Ambele băuturi îngreunează cu mult activitatea ficatului şi consumate în cantităţi mari pe perioade mari de tmp pot fi fatale.

Produsele de origine animală, greu de metabolizat

O dată ce ficatul a fost afectat, consumul alimentelor de origine animală sunt mult mai greu de metabolizat. Chiar dacă ficatul tău încă nu dă semne de o afecţiune anume nu fă abuz de aceste produse. Carnea roşie, ouăle sau lactatele deşi îţi furnizează proteine pot îngreuna activitatea acestui organ. Încearcă să ai o dietă variată axată mai ales pe fructe şi legume proaspete, consumând cu moderaţie carne, mai ales cea roşie.

Fasolea sau nucile îţi pot da o mână de ajutor.

Evită dulciurile

1 2 jpg jpeg

Deşi sunt bune la gust şi ai senzaţia că îţi furnizează energie de calitate, sunt alimente foarte greu de filtrat de către ficat, mai ales unul care nu funcţionează la capacităţi maxime.

De fiecare dată când simţi nevoia de gustul bun al dulciurilor alege carbohidraţii naturali precum căpşunele, portocalele, chiar şi o linguriţă de miere de albine.

Sodiul creşte riscul de boli hepatice

2 jpg jpeg

Alimentele sărate conţin sodiu care de cele mai multe ori nu poate fi procesat în mod corespunzător. Mai mult de atât consumat în cantităţi mare acesta contribuie la inflamarea excesivă a acestui organ.

Încearcă să înlocuieşti sarea cu alte condimente naturale precum piperul, rozmarinul, usturoiul, oregano.

Atenţie la grăsimile nesănătoase!

Şi în acest caz ne referim mai ales la uleiurile cu o culoare galbenă acre la temperatura camerei rămân lichide, ele sunt extrem de bogate în acizi graşi polinesaturaţi care pot afecta destul de uşor şi mult ficatul.

Evită pe cât posibil prăjelile, uleiul de floarea soarelui sau soia dacă ştii că ai anumite probleme la nivelul ficatului şi uită cu desăvârşire de fast food sau patiserie.

Optează în schimb pentru uleiul de măsline şi uleiul de cocos.

Nu uita să te hidratezi corespunzător şi să îţi aloci timpul necesar să te odihneşti. În timpul somnului organismul are o pauză binemeritată prin care se reface.