La început de primăvară, verdeţurile sunt potrivite în dietă în scopul detoxificării, dar şi pentru a scăpa de astenie.

Dintre toate, untişorul este un puternic detoxifiant. Originar din Asia şi Europa, untişorul poate fi găsit în regiunile montane, la câmpie, în păduri, crânguri şi tufişuri, dar şi în grădini ori livezi.

Alungă simptomele asteniei

În zilele noastre, pentru a scăpa de astenia datorată, de regulă, lipsei de vitamine şi minerale, poţi mânca o mână de frunze tinere şi proaspete de „sălăţică“, având un conţinut bogat în vitaminele C şi A dar şi minerale precum, calciul, magneziu, fier. Pentru că nu e bine să mănânci mai mult de 50-100 de grame pe zi, este indicat să fie consumată în combinaţie cu salata verde, leurdă şi alte legume de sezon.

Aceste frunze mai sunt benefice în refacerea sângelui dar şi în eliminarea toxinelor. Fitoterapeuţii afirmă că ajută şi în tratarea scorbutului, care apare în urma deficitului de vitamina C. Untişorul este un remediu natural în vindecarea hemoroizilor sau a varicelor.

Aşa te ajută să scapi de varice şi hemoroizi!

Ia o linguriţă de untişor uscat (plantă sau rădăcină recoltate înainte de înflorire) şi pune conţinutul într-o cană cu 200 ml de apă fiartă. Acest lichid este bun şi pentru tratarea varicelor şi a unor boli de piele.
Unguientul dar şi tinctura de untişor au proprietăţi antiinflamatorii, antihemoroidale, dar şi astringente. Specialiştii le recomandă în următoarele cazuri: muşcături de păianjeni, căpuşe înfipte în piele, râie, eczeme, flebită, varice, hemoroizi.

Citeşte şi: Dieta cu verdeţuri

Atenţie!

Nu se recomandă gravidelor şi celor care alăptează, dar nici persoanelor care suferă de probleme ale stomacului şi intestinelor.

Combate indigestia

De Paşti, în Moldova se obişnuieşte să se facă o salată de untişor, utilă după toată seria de bucate grele pentru stomac (miel, sarmale şi multe altele).Se fac şi supe, ciorbe adăugând câteva frunze proaspete de untişor (culese înainte de înflorirea plantei).

Se culege înainte de a înflori

Atât pentru uscarea plantei proaspete cât şi pentru fierberea ei vor fi folosite doar frunzele culese înainte de înflorirea plantei!
Trebuie culeasă doar când planta este tânără, pentru că, ajungând la maturitate, rădăcinile, frunzele şi florile plantei devin extrem de toxice. După înflorire se formează anumite substanţe care dăunează grav sănătăţii: protoanemonină şi acidul ficaric. Reacţiile adverse care pot apărea în cazul otrăvirii cu untişor sunt: greaţa şi voma, diareea, spasmele la nivelul feţei, ameţelile dar şi paralizia.