Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit!

1 2 jpg jpeg

Starea de confuzie apărută brusc şi dificultăţlei de vorbire sunt primele simptome ale accidentului vascular cerebral (AVC). Bolnavul îşi găseşte cu mare greutate cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînţeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăţi de percepere a discursului celorlalţi.

Ştiai că…

…în fiecare an, zeci de mii de persoane din ţara noastră suferă un prim AVC? În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor şi sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier.

Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor.

Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului.

Citeşte şi: Un serviciu stresant creşte riscul de accident vascular cerebral

Accidentele ischemice tranzitorii nu trebuie ignorate!

Aşa-numitele „accidente mici” produc aceleaşi simptome ca un accident major, dar acestea dispar după câteva ore, fără a lăsa sechele. Totuşi, aceste accidente trebuie tratate cu toată seriozitatea! În aproximativ 40% din cazuri, sunt premergătoare unui accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigaţii nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinţi ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenţii chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom.

Dr. Ligia Moldovan, medic primar medicină generală, la Spitalul „Dr. Gh. Preda” din Sibiu, explică: „În cazul unui accident vascular cerebral, aportul de oxigen trebuie restabilit rapid, pentru a se putea salva neuronii lezaţi. Dacă bănuiţi că o persoană din preajma dvs. a suferit un AVC, încercaţi să nu îl mişcaţi şi chemaţi imediat ambulanţa. Dacă este necesar să o mutaţi, faceţi-o într-un mod cât mai blând, evitând zdruncinăturile. Este agitată? Liniştiţi-o cu răbdare şi calm.

În cazul în care aveţi un tensiometru la îndemână, încercaţi să îi măsuraţi tensiunea. Dacă aceasta este foarte mare, iar persoanei afectate i s-a prescris deja un tratament pentru hipertensiune, puteţi să îi daţi o tabletă pentru scăderea acesteia.”

Observarea la timp a acestor simptome poate salva o viaţă!

O stare subită de slăbiciune, furnicături sau amorţeală în braţ, mână sau picior, mai accentuată pe una din jumătăţile corpului.

Tulburări de vorbire şi de vedere.

O stare de ameţeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoştinţei.

Somnolenţă, fără un motiv întemeiat.

Dureri severe de cap apărute fără un motiv aparent.

Greaţă şi vărsături.

Atenţie!

Anumiţi factori cresc riscul de accident cerebral vascular:

- Boli, precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul, colesterolul ridicat, stresul. - Lipsa activităţii fizice. Sportul poate avea efecte semnificative asupra sănătăţii generale.

- Fumatul şi consumul excesiv de alcool.

- Obezitatea. Cu cât numărul kilogramelor este mai mare, cu atât riscul de a suferi atac vascular cerebral creşte.

- Genul: în general, bărbaţii sunt predispuşi riscului de a suferi accident vascular cerebral. La femei, riscul este mai mic.

- Ereditatea