A venit timpul să vă aprovizionaţi cămara

1 2 jpg jpeg

Cartofii se ţin la 3-4 grade Celsius

Cartofii se păstrează cel mai bine în pivniţe uscate şi răcoroase, aşezaţi pe grătare de lemn, astfel încât să fie aerisiţi. Temperatura ideală la care trebuie ţinuţi este de 3-4 grade. Dacă e mai cald încolţesc, iar dacă e mai frig, se îndulcesc şi îngheaţă. Cei care au cartofi îndulciţi de la frig îi pot ţine două săptămâni la temperatura bucătăriei şi gustul dulce dispare. De asemenea, dacă umiditatea aerului e mai scăzută, ei se zbârcesc, din cauza deshidratării.

Morcovii se îngroapă

Peste iarnă, morcovii se păstrează în pământ la o adâncime de 25-30 centimetri, aşezându-se pe un singur rând, rădăcină lângă rădăcină. Deasupra lor se pune un strat de paie.

Verdeţurile, în ghivece

Dacă vreţi să aveţi pătrunjel şi busuioc verde toată iarna, plantaţi toamna câteva rădăcini în ghivece pe care le puteţi pune la fereastră.

Fructele, la frigider

Fructele ajung compoturi, gemuri sau dulceţuri. Dacă vreţi să le consumaţi în starea naturală, aprovizionaţi-vă de la piaţă cu cantităţi modeste, pe care să le păstraţi la frigider. Cei care au pomi fructiferi şi o producţie consistentă, trebuie să ştie că merele şi perele se păstrează în spaţii dezinfectate, la aproximativ 1-4 grade celsius, în funcţie de soi şi la o umiditate de 95%.

Cum se congelează

Fasolea verde, varza de Bruxelles, conopida, brocoli, morcovii, ţelina sau păstârnacul se curăţă, se opăresc, se trec apoi prin apă rece, se usucă şi se congelează mai întâi aşezate pe o tavă, pentru a nu se lipi. E bine să nu le fierbeţi prea mult pentru a nu-şi pierde proprietăţie nutritive. Legumele verzi se trec prin apă rece pentru a-şi păstra culoarea. Vinetele se pun la copt, se curăţă de coajă şi se scurg de apă.

Uscarea, la soare sau în cuptor

Pentru uscarea merelor, caiselor sau prunelor, trebuie să le spălaţi, să le alegeţi pe cele mai mari şi să le înlăturaţi pe cele ce prezintă defecte. Există două metode de uscare: la soare sau la cuptor. Pentru prima variantă, fructele se taie, se aşează pe grătare, pe site de plastic acoperite cu tifon sau pe folie PVC. Se pun la soare şi se întorc la fiecare 24 de ore. Băgate la cuptor, se lasă cu uşa întredeschisă circa 40 de minute. După uscare se păstrează în loc uscat şi rece.

Trucuri bune de ştiut

-Sterilizaţi borcanele şi capacele înainte, turnând peste ele apă clocotită. Până la folosire, borcanele se ţin pe un prosop curat, cu gura în jos;

- Fructele pentru compot nu trebuie fierte foarte tare;

- Legumele nu trebuie îndesate prea tare în borcan. Fermentează;

- Bulele de aer care se formează la umplerea borcanului se pot elimina cu coada unei linguri de lemn;

-Borcanele trebuie închise etanş. În cazul capacelor cu filet, mijlocul se îndoaie uşor spre interior se formează vacuumul.

Se pun la fiert 9 litri de apă cu 500 g sare şi 500 ml oţet. Se aşază în borcane bucăţi de varză roşie, de conopidă, morcovi, ţelină, gogonele şi ardei lungi. Se înfăşoară borcanul cu o cârpă groasă bine umezită, pentru a nu plesni atunci când turnaţi apa fiartă. Se pun deasupra câteva boabe de piper, câţiva căţei de usturoi, 2-3 frunze de dafin şi o creangă de mărar uscat. Borcanul se închide ermetic şi se păstrează la loc răcoros.