Cercetătorii americani au conceput un spray pe bază de celule tegumentare care contribuie la o mai bună cicatrizare a rănilor de la suprafaţa pielii. Sprayul poate deveni un tratament promiţător pentru pacienţii cu răni cutanate dificil de tratat.

Timp de trei luni, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Miami au testat eficienţa acestui spray cu keratinocite şi fibroblaste prelevate de la nou-născuţi, după circumcizie, pe un eşantion de 228 de pacienţi suferind de ulcere venoase cronice.

Insuficienţa venoasă este o cauză majoră a maladiei (70% din cazuri). Din cauza unui retur venos deficitar, sângele stagnează şi deteriorează ţesuturile înconjurătoare care devin mai fragile, plăgile putând să se formeze prin simpla zgâriere a pielii. Cicatrizarea se face extrem de dificil, întrucât circulaţia nu aduce suficient oxigen şi nici moleculele necesare pentru regenerarea pielii.

Rezultatele studiului arată că 70% dintre pacienţii trataţi cu spray activ au putut să cicatrizeze graţie celulelor pulverizate, comparativ cu procentul de 46% înregistrat în grupul de control (care a primit doar tratament prin compresie).

Doza cea mai slabă (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecvenţă de aplicare de unu la două săptămâni, s-a dovedit metoda cea mai eficientă, ce a prezentat o reducere de 91% a mărimii plăgilor (comparativ cu 80% în grupul fără spray) şi o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.

Specialiştii susţin că utilizarea de celule fetale permite o cicatrizare de o foarte bună calitate, ceea ce diminuează riscul de recidivă a bolii. În plus, cicatrizarea mai rapidă diminuează inconfortul pacienţilor, care trebuie să poarte uneori ciorapi şi bandaje de compresie 24 de ore din 24.