Oamenii de ştiinţă au obţinut vaccinul care protejează împotriva unei forme letale a virusului Ebola, relateză BBC. Descoperirile studiului efectuat pe şoareci au fost raportate în revista Proceedings of National Academy of Sciences.

Identificat pentru întâia oară în 1976, virusul Ebola are o rată de deces de peste 90%. Cercetătorii susţin că acesta este singurul vaccin care a rămas viabil pe o perioada mai lungă de timp şi poate fi administrat cu succes.

Virusul Ebola este transmis prin fluide corporale şi poate deveni transmisibil prin aer. Simptomele presupun greaţă, vărsături, sângerări interne şi cedarea organelor şi, în cele din urmă, moartea. Deşi foarte puţini oameni intră în contact cu virusul, efectele sale sunt atât de rapide şi devastatoare încât ar putea fi folosit împotriva oamenilor în atentate teroriste.

În timp ce vaccinele elaborate anterior nu aveau efecte pe termen lung, noul vaccin conţine o proteină sintetică virală care ajută sistemul imunitar să recunoască mai bine virusul, efectele fiind mult mai stabile pe o perioadă de timp îndelungată.

În rândul şoarecilor pe care a fost testat, vaccinul împotriva virusului Ebola are o rată de succes de 80%.