A crescut. Să-i vorbeşti despre sex?

1 2 jpg jpeg

Da, nici nu ştii când a trecut timpul! Copilul tău este acum adolescent şi a venit vremea ca unele întrebări să-şi afle răspunsul. Trecerea spre adolescenţă a copilului poate fi marcată de schimbări „zgomotoase” de comportament.

De aceea, „complicitatea” dintre părinte şi copil s-ar putea să dispară în această perioadă. Însă, acesta nu este un motiv de îngrijorare! Este normal ca adolescentul să-şi delimiteze spaţiul. Dacă îi respecţi intimitatea şi-l tratezi ca pe o persoană matură nu vei avea nicio problemă de comunicare.

Alte obiceiuri...

Constaţi cu uimire că preferinţele lui s-au schimbat: îi place să stea mai mult timp singur în camera lui sau să iasă cu prietenii. Este important să înţelegi că această detaşare este o modalitate de a-şi defini personalitatea. Această aşa-zisă independenţă, atât de ostentativ afişată, nu înseamnă însă că nu mai are în continuare nevoie de sfaturi sau de unele informaţii.

Multe „curiozităţi”...

Unii părinţi au un sentiment de nostalgie când se „confruntă” cu sexualitatea copilului lor. Pentru ei, prima experienţă sexuală a adolescentului marchează ieşirea din raiul copilăriei. Acesta este momentul în care adolescentul are şi mai multe „curiozităţi”. Pentru a stabili punţi de comunicare cu el, trebuie să fii la curent cu ceea ce-i place sau îl interesează. De exemplu, să citeşti aceleaşi reviste sau să urmăreşti aceleaşi seriale. Pot fi o bună ocazie pentru a lega un dialog în care să atingi „problemele” jenante.

Lasă-l să aleagă

Niciun părinte nu se poate eschiva de la discuţiile cu copilul. Specialiştii au câteva sfaturi utile în acest sens. Acordă-i încredere copilului! Chiar dacă ţi-e teamă de ce i se poate întâmpla, spune-i că el va şti mereu să facă cele mai bune alegeri. Poţi să-i vorbeşti şi despre riscurile vieţii sexuale timpurii, mijloace de contracepţie, despre boli cu transmitere sexuală.

Decizii greu de luat

La vârsta adolescenţei, copilul te poate pune în situaţii dintre cele mai neaşteptate, pentru care nu eşti pregătit să iei decizii. De exemplu, să te anunţe că prietena lui va rămâne la el în cameră peste noapte. Prin urmare, nu ai decât o cale: urmează-ţi instinctul - nu sunt reguli prestabilite. Dacă îţi este greu să iei o decizie, întreabă-ţi pur şi simplu copilul: „Ce hotărâre ai lua tu, dacă ai fi în locul meu?”.

Este pregătit pentru sex?

Mulţi adolescenţi vor să experimenteze o relaţie sexuală pentru a fi în pas cu „moda” sau pentru a nu fi ţinta glumelor prietenilor. Aşa că părinţii au dificila sarcină de a afla dacă adolescentul simte cu adevărat că a venit momentul pentru a face acest pas şi de a discuta cu el despre posibilele implicaţii (un raport sexual nu înseamnă neapărat împlinire afectivă). Spune-i că acest pas trebuie făcut numai dacă simte că este pregătit emoţional.

E bine să fie informat

Tinerii au acces la o mulţime de canale pentru informaţii despre bolile cu transmitere sexuală sau despre metodele de contracepţie. Acest lucru îţi uşurează cu ceva munca, dar nu te absolvă de abordarea subiectului. Dacă e informat, va fi ferit de o mulţime de riscuri şi tentaţii.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Un adolescent din ziua de azi are acces la mai multă informaţie despre sex, dar asta nu înseamnă că îşi pune mai puţine întrebări. Nu vei putea avea o discuţie deschisă despre sex dacă singurul mod în care comunicaţi este prin banalităţi, prin întrebări şi răspunsuri superficiale. Începe prin a crea o legătură cu el.

Fii pregătit pentru sinceritate. Orice ar spune copilul, nu încerca să îl aduci pe calea „cea bună” interzicându-i lucruri, căci aşa nu faci decât să-ţi linişteşti conştiinţa, nu să rezolvi situaţia. Fii deschis şi priveşte-l ca pe un egal. Învaţă-ţi copilul să înţeleagă consecinţele posibilelor sale decizii.