Psiho / Tulburari de somn »

Vorbești în somn? Iată cauzele și află cum poți scăpa de acest obicei

Autor: A.C. | 28 January, 08:10 | 0 comentarii

Ți se întâmplă să spui tot ce-ți trece prin cap în timp ce dormi sau ai în familie pe cineva care face asta? Conform unor studii recente, 5% dintre adulți vorbesc în timp ce dorm.


În mod normal, pe timpul nopții, organismul își reface rezervele de energie și ia o pauză de la activitățile din timpul zilei. De aceea, e neobișnuit să vorbeșți în timpul ce dormi. Fie că sunt sunete fără sens, fie adevărate discursuri bine închegate, însoțite de răspunsuri la întrebările celorlalți sau simple monologuri, ocazionale sau frecvente, medicii reunesc aceste tulburări sub numele de somnilocvie.

Ești foarte stresat

Somnilocvia poate fi ereditară sau apare în urmă unor situații neașteptate și dificile care suprasolicită psihicul și atunci corpul se eliberează de stres în timpul somnului. Mulți dintre cei care vorbesc în timp ce dorm nu-și amintesc nimic din ce au spus, însă există și cazuri în care știu parțial ce au vorbit sau chiar pot reproduce întreagă conversație.

Ai emoții

Înainte să dormi, ai repetat pentru un examen sau te-ai certat în gând cu cineva? Este posibil că în timpul somnului să reproduci cu voce tare ceea ce ai învățat sau să te imaginezi deja în față persoanei respective și să-ți faci auzite gândurile. Când nu te odihneșți suficient sau când un eveniment ce urmează să aibă loc îți da mari bătăi de cap, creierul este atât de încărcat încât rămâne „agățat“ în procesul respectiv.

Te influențează ce se întâmplă peste zi

E posibil că noaptea să spui lucruri pe care în mod conștient nu le-ai putea zice. De exemplu, dacă ai văzut un lucru care te-a marcat sau pe care ți-e frică să-l împărtășeșți, în timp ce dormim îl poți exprimă verbal, astfel încât să nu-ți mai apese pe conștiința sau pur și simplu să nu-l mai ții doar pentru ține. La fel de mult te pot influență și programele de la televizor, lecturile sau melodiile dinainte de somn.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »