Psiho / Depresie »

VIDEO: Cum îţi afectează depresia sănătatea

Autor: M.M. | 26 August, 14:55 | 5 comentarii

Depresia poate duce la boli de inimă, osteoporoză, diabet zaharat şi chiar cancer. De asemenea, predispune la Parkinson.


Unul din patru români suferă de depresie. Cele mai afectate de boală sunt persoanele între 25 şi 50 de ani, în special femeile, în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii. Conform studiilor OMS, depresia este mai nocivă pentru sănătate decât angina, astmul, artrita sau diabetul. Iată cum poate afecta depresia sănătatea!

1. Boli cardiovasculare

Studii recente arată că inima persoanelor depresive este supusă unei inflamaţii cronice. În timp, aceasta poate duce la tulburări de ritm şi la afecţiuni coronariene. Boala afectează sistemul cardiovascular atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi al bolnavilor cardiaci cronici. Formele severe de depresie cresc riscul de moarte cardiacă subită.

De asemenea, boala agravează afecţiunile cardiovasculare cronice, inclusiv hipertensiunea arterială, precum şi pronosticul pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord.

2. Osteoporoza

Depresia creşte semnificativ riscul de pierdere a densităţii osoase, ceea ce duce în timp la osteoporoză. Evaluarea periodică a densităţii osoase şi administrarea unui tratament profilactic, cu vitamina D, sunt o necesitate.

3. Diabet zaharat

Diabetul poate apărea în cazul persoanelor în vârstă care suferă de depresie. Studiile au arătat că nivelul crescut de cortizol, hormon de stres care se găseşte în cantităţi mai mari în organismul persoanelor depresive, scade sensibilitatea organismului la insulină. Astfel, persoanele afectate de depresie pot înregistra creşteri în greutate şi, în timp, sunt expuse riscului de diabet zaharat.

4. Boala Parkinson

Specialiştii au observant că, în cazul depresiilor, neuronii se deteriorează, iar nivelul de dopamină scade. Aceste modificări sunt asociate cu apariţia Parkinsonului.

Cum apare depresia?

Depresia are cauze biologice, sociale şi psihologice. Prezenţa cazurilor de depresie în familie, curele de slăbire, care scad nivelul de serotonină din sânge, unele medicamente antidepresive, precum şi unele anticoncepţionale predispun la depresie.

Factorii sociali şi psihologici cresc incidenţa bolii. Astfel, ritmul de viaţă, stresul şi lipsa de comunicare reală între indivizi pot duce la probleme de adaptare. Persoana afectată de depresie este lipsită de energie, tristă şi descurajată. Are gânduri negative şi dificultăţi de concentrare. Sentimentul pierderii valorii de sine şi pierderea interesului pentru lucruri care înainte îi făceau plăcere sunt alte simptome ale depresiei.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Anca | 04 February 2013, 11:34
De la stres si oboseala am ameteli si nu ma pot concentra, ma ajutati cu un sfat, va rog.
2 Postat de: Audionova | 04 February 2013, 12:17
Deseori hipoacuzia este insotita si de vertij (ameteli). Audionova va recomanda testarea auzului pe www.audionova.ro.

3 Postat de: Audionova | 27 August 2014, 03:25
Hipoacuzia(scaderea auzului)este una din principalele cauze ce determina depresia si stresul. Audionova va recomanda testarea auzului cel putin o data la doi ani-testeaza-ti auzul gratuit,detalii la 021.211.11.10 si pe pagina de Facebook.com/AudionovaRomania

4 Postat de: Adrian | 30 August 2014, 15:16
Depresia Este o tristete,o incetinire a gandirii,o pierdere a placerii pentru activitatile considerate,in mod obisnuit,atractive,o lipsa de interes pt. sexualitate,un sentiment de devalorizare si culpabilizare.Are repercusiuni de ordin fizic,ca oboseala,pierderea poftei de mancare,tulburari de somn,dureri de spate,migrene,dureri abdominale. Este posibil ca femeile care sufera de depresie sa nu aiba suficient estrogen sau sa nu secrete suficienta serotonina. Tratamentul unei stari depresive este complex si de cele mai multe ori implica consiliere psihologica,care sprijina descoperirea de sine,identificarea aspectelor pozitive ale situatiei percepute ca fiind lipsita de speranta.De ajutor sunt activitatea fizica si sportul,plimbarile in aer liber,meloterapia etc. Exista multe cauze nutritionale legate de aparitia depresiei,care duc la scaderea energiei fizice si mentale.Alte cauze pot fi nivelul scazut al glicemiei,nivelul scazut de serotonina,epuizarea glandelor suprarenale datorita stresului,folosirea in exces a stimulentelor Recomandari terapeutice: -petrecerea timpului in factorii naturali (aer,apa,soare,pamant):inspirarea aerului proaspat de munte sau dintr-o padure,inotul,expunerea la soare,mersul descult prin iarba. -petrecerea timpului in preajma persoanelor pozitive,pline de energie,evitand mediile negative -urmarirea unor emisiuni cu tematica umoristica,evitand emisiunile care promoveaza scandalurile. Din punct de vedere nutritional se folosesc: - plante cu efect tonic asupra fizicului si psihicului,cum sunt gemoderivatul de porumbar. -produse care cresc nivelul de serotonina:carbohidratii complecsi -produse care cresc voiciunea:omega 3 -daca aveti probleme cu glandele suprarenale (nivel scazut de cortizol):vit B complex,Cordiceps. Pentru intocmirea unei retete terapeutice adecvate,scrieti-mi pe adresa [email protected] Adrian-fitoterapeut,nutritionist,Timisoara
5 Postat de: Laviniu | 18 September 2014, 04:39
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »