Sanatatea ta / Ce te doare »

VIDEO: Ce trebuie să ştii despre glaucom

Autor: L.H. | 09 September, 12:55 | 3 comentarii

Ştiai că o persoană dintr-o sută care suferă de glaucom nu este conştientă că are această afecţiune? Sau că miopia sau hipertensiunea sunt cauze frecvente ale glaucomului?


După împlinirea vârstei de 40 de ani, pentru majoritatea persoanelor ochelarii de vedere fac parte din accesoriile zilnice. Tulburările de vedere sunt normale ţinând cont că organismul îmbătrâneşte.

Există însă situaţii când aceste tulburări nu sunt cauzate de îmbătrânire, ci de anumite afecţiuni.

Este cazul glaucomului, o afecţiune oculară care poate da, în fazele de început, senzaţie de disconfort la nivelul ochilor, lăcrimare persistentă ori vedere înceţoşată. Când aceste simptome sunt însoţite şi de durere intensă, migrene, stări de greaţă şi de vomă, glaucomul este deja avansat.

Situaţiile când glaucomul se manifestă la vârste de până în 40 de ani sunt puse pe seama eredităţii. Studiile arată că, dacă ai rude care prezintă glaucom, riscul tău de a suferi de aceeaşi boală este de aproximativ zece ori mai mare.

Cine este predispus?

În general, această boală este asociată cu creşterea presiunii intraoculare, dar poate apărea şi atunci când presiunea este normală. Dacă nu este moştenit, glaucomul apare cel mai frecvent la persoanele care au avut traumatisme sau afecţiuni oftalmologice. De asemenea, este întâlnit mai ales la persoanele care au hipertensiune sau diabet.

Mergi anual la consult!

Ţinând cont că glaucomul nu poate fi prevenit, specialiştii te sfătuiesc să mergi anual la control, pentru a-l trata din stadii incipiente. Consultul trebuie să fie unul complet şi să cuprindă determinarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare, examenul fundului de ochi şi examenul câmpului vizual.

Tratament cu medicamente şi laser

Tratamentul glaucomului, fie că este vorba despre medicamente, terapie cu laser sau despre intervenţie chirurgicală, are rolul de a opri evoluţia bolii şi de a preveni orbirea. Atât tratamentul, cât şi supravegherea medicală durează toată viaţa.

Dacă ai fost dignosticat cu glaucom, este indicat să te prezinţi lunar la medicul oftalmolog pentru măsurarea tensiunii intraoculare, iar o dată la şase luni pentru o consultaţie completă.

Ce risc ai de a face glaucom?

Dacă răspunzi la cel puţin trei întrebări cu „da“, prezinţi risc crescut de glaucom şi ar trebui să te programezi la medicul oftalmolog.

1. Ai peste 40 de ani?
2. Ai antecedente de glaucom în familie?
3. Suferi de diabet, hipertensiune sau hipotensiune arterială?
4. Ai miopie mare?
5. Ai suferit vreodată un traumatism în zona ochilor?

Tipuri de glaucom

1. glaucom primar cu unghi deschis:

* cea mai frecventă formă de glaucom, când vederea se pierde gradual. Pot fi afectaţi ambii ochi în acelaşi timp, deşi în general unul este mai afectat decât celălalt

* picături, operaţia fiind indicată doar când tensiunea oculară nu poate fi controlată sau când boala evoluează în ciuda tratamentului

2. glaucom cu unghi închis

* pierderea bruscă a vederii însoţită de durere, înroşire la început doar la nivelul unui singur ochi

* picături, pastile, laser şi/sau intervenţie chirurgicală

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Unu Din Spania | 06 November 2012, 13:00
glaucomul se trateaza cu cannabis
2 Postat de: Elvis Odobesti De Vn | 06 November 2012, 16:51
desii sant la varsta care se specifica a fi nevoie de a pune ochelari in unele momente de a citii si asta este adevarat cand este ceva scris mic nu mai vad ce scrie vad ca e scrisu mic dar nul potcitii ear daca pun ochelari atunci scrisu e mai mare si pot citii in special prospecte si indicatii de pe ambalaje fie ele medicale sau altele etc...
3 Postat de: Ioan Munteanu | 06 June 2013, 13:30
Tatal meu a orbit treptat nemaivazand din noiembrie anul trecut.EU am inceput sa nu mai percep scrisul marunt treptat incepand de acum 5 ani.Poate fi ereditar??si poate fi vorba despre aceasta boala GLAUCOM????.Mentionez ca am 55 de ani.Va rog sa-midati un sfat pe adresa email.
Adauga un comentariu »