Sanatatea ta / Ce te doare »

VIDEO Ce nu ştiai despre boala „oaselor poroase“

Autor: Raluca Cocriş | 03 February, 18:18 | 0 comentarii

Osteoporoza este o problemă de sănătate care se manifestă prin alterarea sistemului osos. Boala „oaselor poroase“ creşte riscul de fractură pe măsură ce oasele devin din ce în ce mai fragile. Din păcate, osteoporoza se instalează „silenţios“ şi afectează o mare parte din populaţia de vârsta a treia.


După menopauză, din cauza deficitului hormonal, se produce o accelerare a pierderii de masă osoasă. La început, alterarea oaselor se face fără simptome, dar după 5-10 ani consecinţele nefaste încep să apară şi sunt ireversibile.

Cele mai importante simptome sunt durerile de la la nivelul coloanei vertebrale, care duc la curbarea spatelui.

Se produce tasarea vertebrelor, care se accentuează în timp şi duce la scăderea în înălţime şi la durere cronică.Când avansează boala

Pot să apară fracturi chiar şi la un traumatism minor, când osteoporoza avansează.

Cel mai des afectate de fracturi sunt oasele antebraţului, ale vertebrelor şi şoldului.

 

Atenţie! Fracturile osteoporotice de şold şi de coloană vertebrală sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate.

Cine poate suferi de osteoporoză?

Oricine are antecedente de osteoporoză în familie, femeile în perioada de postmenopauză, femeile cu perioade de amenoree (lipsa ciclului menstrual), bărbaţii peste 60-65 de ani, cei cu disfuncţii testiculare, pacienţii care au nevoie de tratament cu preparate cortizonice (pentru astm bronsic, boli reumatismale etc), femei sau bărbaţi cu boli ce afectează glanda tiroidă (hiperfuncţie tiroidiană), femei sau bărbaţi cu boli care afectează reglarea nivelului de calciu din sânge.

Diagnosticarea bolii se face prin teste uzuale de laborator, mai precis examenul radiologic şi măsurarea densităţii minerale osoase, care se face de obicei prin examen DEXA (absorbţiometrie duală cu raze X).

Testele de depistare a osteoporozei sunt indicate tututor femeilor după menopauză, dar şi bărbaţilor peste 65 ani şi persoanelor ce prezintă factori de risc.

Ştiai că...

-La nivel mondial, osteoporoza determină anual mai mult de 8,9 milioane de fracturi, ceea ce înseamna că la fiecare 3 secunde se înregistrează o fractură osteoporotică nouă;

-Se estimează că până în 2050 incidenţa fracturii de şold la bărbaţi va creşte cu 310%, iar la femei cu 240%;

-Prezenţa unei fracturi se asociază cu o creştere cu 86% a riscului de a dezvolta o altă fractură;

-Aproximativ 20-25% din fracturile de şold apar la bărbaţi. Mortalitatea globală este de aproximativ 20% în primele 12 luni, după o fractură de şold şi este mai mare la bărbaţi decât la femei;

-Fracturile de şold sunt asociate cu durere cronică, mobilitate redusă, dizabilitate şi un grad din ce în ce mai mic de independenţă.

Aşa previi fracturile şi împiedici apariţia osteoporozei

Măsurile pentru prevenirea osteoporozei trebuie iniţiate încă de la 50 ani. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este benefică la orice vârstă.

Urmează o dietă bogată în calciu şi vitamina D, fă mişcare, renunţă la fumat, limitează reducerea consumului de cafea şi alcool.

Iată cei 5 paşi care trebuie respectaţi pentru a întârzia instalarea bolii.

1.    Fă mişcare cu regularitate;

2.    Adoptă o dietă bogată în nutrienţi pentru oase;

3.    Evită obiceiurile dăunătoare şi menţine o greutate echilibrata;

4.    Identifică factorii de risc;

5.    Discută cu doctorul tău: fă un test pentru osteoporoză şi tratament, dacă este necesar. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »