Remedii naturiste / Terapii complementare »

VIDEO: Ce este masajul terapeutic

Autor: Elena Diaconu | 12 March, 10:15 | 0 comentarii

Când spui masaj, te gândești automat la relaxare. Adevărat, însă această terapie alternativă mai aduce şi alte beneficii organismului, cum sunt cele pentru imunitate, tensiune, tonus muscular şi circulaţia sangvină.


Masajul terapeutic este o soluţie alternativă indicată în multe probleme de sănătate. Înainte de a se recurge la această terapie, specialiștii au în vedere tipul afecțiunii de care suferă pacientul și de ceea ce se dorește să se obțină în urma efectuării ședințelor de masaj: efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflamației sau a durerii) sau pe termen lung, ca terapie adjuvantă, folosită în asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctură sau reflexoterapie).

Kinetoterapeutul Gelu Cosma, de la clinica de kinetoterapie și fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, ne spune în ce constă această procedură medicală.

În primă fază se folosesc saci cu argilă sau gel

În primul rând, este important ca pacientul să fie foarte relaxat, înainte de efectuarea propriu-zisă a masajului terapeutic.

Apoi, se pot aplica hot-pack-uri (saci cu argilă sau gel), încălziți la o temperatură de 65°C, având ca efect pregătirea țesutului pentru masaj, inducând un efect termoterapeutic. Încă de la primele ședințe, durerea se reduce considerabil, pacientul recăpătându-și treptat libertatea de mișcare.

Presupunctura, o tehnică importantă de masaj

Masajul terapeutic are rolul de a îmbunătăți capacitatea funcțională și motorie a organismului, favorizând recuperarea. Pentru a obține efectele dorite, kinetoterapeuții utilizează diferite tehnici precum masajul profund sau „deep tissue“, presupunctura sau terapia „trigger point“ (constă în masarea și presarea unor puncte ale anumitor tegumente) și stretching-ul (exerciții de întindere).Terapia manuală este deseori combinată cu tehnici specifice de kinetoterapie, care au rolul de a atenua durerea și de-a trata diferite afecțiuni ale aparatului locomotor. În cele mai frecvente cazuri, kinetoterapeuții aplică tratamente individuale, personalizate, asigurând astfel o recuperare rapidă și eficientă.Indicat în problemele articulare

În afecțiunile reumatismale, masajul terapeutic se indică mai ales pentru reducerea problemelor degenerative, articulare și periarticulare (în jurul unei articulații). În cazul suferințelor degenerative ale coloanei vertebrale, masajul este indicat cu precauții speciale privind poziția capului la diferitele manevre aplicate.

Pe de altă parte, în kinetoterapie, masajul este folosit cu scop terapeutic sau ca procedură independentă de pregătire a programului kinetic.„Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare medicală sau sportivă. Secretul obținerii unor rezultate optime pentru redarea libertății de mișcare a pacienților constă în aplicarea mixului optim de tehnici utilizate în terapia manuală“, afirmă kinetoterapeutul Gelu Cosma.

INFO: Masajul reduce durerile musculare sau articulare și îmbunătățește circulația sangvină.

Boli ce pot fi tratate prin masaj

•         Afecțiuni ale coloanei: cifoza, scolioza, lordoza, lombalgia, hernia de disc, discopatia, lombosciatica;
•         Întinderi, contracturi, inflamații articulare și musculare;
•         Diverse dureri (de spate, de mâini și picioare, de la nivelul articulaţiei şoldului;
•         Afecțiuni reumatismale: spondiloza, gonartroza, coxartroza;
•         Tulburări ale circulației sangvine de la nivelul mâinilor și picioarelor.

Gelu Cosma,
kinetoterapeut
Clinica de kinetoterapie și fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, BucureștiCând este contraindicat

Cu toate că aduce beneficii importante organismului, masajul terapeutic nu este recomandat pacienților care suferă de afecțiuni vasculare severe (flebite, arterite), inflamații acute ale aparatului locomotor, precum și anumite tulburări cardiovasculare sau afecțiuni dermatologice.

De aceea, înainte de începerea tratamentului propriu-zis, se recomandă efectuarea unei evaluări a aparatului locomotor (ce include, în general, analize ce țin de articulații sau musculatură și, în anumite cazuri, ecografie musculo-scheletală).

)

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »