Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Turița-mare, planta care te ferește de bolile respiratorii

Autor: Dorina Novac | 12 June, 12:05 | 0 comentarii

Turița-mare are flori galbene și crește în regiunile de șes și dealuri. Este cunoscută și sub numele de leușteanul-muntelui, coada-racului sau gălbenare-de-germe și este un leac bun pentru orice boală, de la afecţiuni respiratorii şi cutanate, până la cele gastroinestinale și renale. 


Planta conține substanțe glicozide, flavonoide, ulei esențial și vitamine, mai ales B1 și K. În scop terapeutic se folosesc frunzele de pe tulpina superioară și mugurii înfloriți. 
 
În tulburările căilor biliare și gastrointestinale, planta favorizează eliminarea secreției biliare, aducând astfel o ușurare și o descongestionare a ficatului.
 
Ceaiul din turiță-mare este recomandat în tratarea reumatismului, diabetului, infecțiilor intestinale, ale tractului urinar, diaree și conjunctivită.
 
În uz extern, planta se foloseşte sub formă de băi locale, gargară şi cataplasmă. Totuși, fitoterapeuții atrag atenția ca tratamentul cu această plantă să se facă numai cu doza prescrisă. O mărire a dozei poate favoriza apariția problemelor biliare și renale.
 
Indicată în laringită
 
Infuzia de turiță-mare este indicată în laringită, faringită și dureri în gât. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă mărunțită la o ceașcă de apă clocotită. Se bea o cană de ceai seara, timp de 3-5 zile. Persoanele care vorbesc sau cântă mult ar trebui să facă în fiecare zi gargară cu ceai de turiță-mare.
 
Reduce simptomele reumatismului articular
 
Ceaiul de turiță-mare alină simptomele reumatismului cronic articular. Prepară infuzia din 10 g de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea 2-3 căni pe zi. 
 
Te scapă de diaree
 
Prin taninul pe care-l conține, turița-mare are acțiune astringentă în combaterea diareii. Fierbe 50 g de turiţă-mare într-un litru de apă clocotită. Când s-a mai răcit, bea câte 3 căni pe zi, între mesele principale. 
 
Află AICI ce simptome te avertizează că ţi-ai îmbolnăvit ficatul
 
Atenție!

Turița-mare este contraindicată persoanelor cu probleme cardiace, celor care au hipotensiune arterială, precum și celor care suferă de ulcer gastric. 
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »