Viata sexuala / Boli venerice »

Tricomonaza se tratează în cuplu

Autor: Diana David | 11 October, 08:30 | 1 comentariu

Chiar dacă o considerăm un subiect delicat, despre care preferăm să nu vorbim, infecția vaginală cu tricomonas este o afecțiune cu care femeile se confruntă frecvent.  Și care necesită un tratament rapid și eficient, pe care și bărbații trebuie să îl urmeze.


Apariția acestei infecții, una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, este provocată de parazitul Trichomonas vaginalis. Calea de transmitere a acestuia este cea sexuală – prin act sexual vaginal neprotejat. Cel mai frecvent, tricomonaza apare la femei active sexual, cu vârsta sub 35 de ani.  

Este însoțită de secreție și mâncărimi

La femei, tricomoniaza este însoțită deo secreție verzuie, spumoasă, urât mirositoare, iritații și mâncărimi în zona vaginală, dureri în timpul actului sexualși nevoia imperioasă de a urina. Simptomele se pot agrava după menstruație. La bărbați este posibil să nu apară niciun simptom. În cazul în care acestea apar, este vorba despre o inflamare a uretrei, care se manifestă prin înțepături la urinare și o secreție din penis.

În ce constă tratamentul

În cazul în care ți se confirmă diagnosticul de tricomoniaza, medicul îți va prescrie supozitoare vaginale, injecții sau antibiotice. De asemenea, îți va spune că este necesar să se trateze și partenerul tău. Chiar dacă nu prezintă simptome, el este purtător al agentului patogen și, prin urmare, contagios.

Până la vindecarea infecției, trebuie evitat contactul sexual. Controalele medicale ulterioare sunt la fel de importante ca tratamentul propriu-zis, pentru a ne asigura că terapia a avut succesul scontat.

Măsuri preventive

Limitați numărul partenerilor și evitați contactele sexuale în afara unei relații monogame de durată. Iar dacă, totuși, o faceți, folosiți neapărat un prezervativ – acesta nu elimină absolut toate riscurile, dar le reduce semnificativ.

Persoanele active din punct de vedere sexual care nu au o relație monogamă, ar trebui să facă, cel puțin o dată pe an, analize pentru depistarea infecțiilor transmise pe cale sexuală, inclusiv a tricomonazei. Astfel, o eventuală infecție va putea fi diagnosticată și tratată rapid.

Ce complicații pot apărea

Dacă bănuiești că ai o infecție cu tricomonas, nu o ignora! Ea poate evolua rapid, provocând răni pe col și infecții mai grave. Iar dacă diagnosticarea ei și tratamentul adecvat nu se fac prompt, vindecarea va deveni dificilă. De asemenea, este esențial ca și partenerul să fie tratat în același timp cu persoana afectată. În caz contrar, poate să apară reinfecția și complicații nedorite.

Netratată pe termen lung, tricomonaza poate duce la sterilitate, complicații în cazul unei sarcini și chiar avort spontan, boli de rinichi și inflamații cronice.

De asemenea, există studii care au dus la concluzia că femeile infectate cu tricomonas sunt mult mai predispuse la infectarea cu HIV. Cercetătorii nu au reușit să stabilească motivul exact, însă au bănuit că o posibilă cauză ar putea fi apariția unor zone minuscule în vagin, din cauza infecției, care oferă mai multe porți de intrare virusului HIV.

Sfatul specialistului 

Dr. Liudmila Călăraș, medic primar obstetrică-ginecologie, Rom Med 2000, București

Există mai multe mituri despre tricomonază. Cel mai răspândit dintre acestea este că s-ar putea transmite și pe alte căi decât cea sexuală. Nu este adevărat: Trichomonas este un microorganism unicelular foarte sensibil la mediul extern, iar infecția se transmite numai pe cale sexuală.

Tricomonasul creează o inflamație cronică în mucoasa vaginală, care poate duce la apariția unor răni pe col și la asocierea cu alte infecții. Poate afecta și mucoasa uretrală, iar netratată ar putea duce la o uretrită. Și încă un aspect important: în cazul unei infecții, este absolut necesar ca ambii parteneri să se trateze.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 02:18Oferta extra: oportunitate pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »