Viata sexuala / Fertilitate »

Tratamentul potrivit pentru tipul de infertilitate pe care-l ai

Autor: Ramona Liță | 19 January, 10:00 | 1 comentariu

Atunci când îți dorești foarte mult un copil, nu este deloc ușor să primești diagnosticul de infertilitate. Dar, vestea bună este că în ziua de azi infertilitatea poate fi învinsă cu ajutorul tehnicilor moderne.


Inseminarea artificială și fertilizarea in vitro sunt două dintre cele mai des întalnite proceduri ce vin în ajutorul cuplurilor care își doresc să devină părinți. Dar oare sunt singurele?

Pentru a afla care sunt soluțiile de tratament atunci când vine vorba despre infertilitatea în cuplu, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Au fost ani, și nu puțini la număr, când vina pentru a nu putea face copii cădea doar pe umerii femeii. Doar că în ziua de azi, statisticile despre acest diagnostic spun că procentele sunt împărțite aproximativ egal între cei doi parteneri, ne-a spus dr. Vythoulkas. 

Cele mai dese cauze ale infertilității

Cauzele infertilității în cuplu, cel mai des întâlnite, sunt disfuncțiile ovarelor și trompelor uterine, probleme ale cervixului sau uterului, dar și disfuncții ale spermatozoizilor. Și este important de știut că tratamentul este adaptat fiecărei probleme în parte.

Odată ce cuplul primește un diagnostic corect, atunci se stabilește și care va fi tratamentul de fertilitate cel mai potrivit problemei lor. Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvabile cu ajutorul fertilizării in vitro.

Unele se pot rezolva cu tratament medicamentos, cu operație laparoscopică, totul depinde însă de diagnosticul pus.

Endometrioza, boala uterului

Endometrul este mucoasa ce căptușește cavitatea uterului. Afecțiunea, ce poartă numele de endometrioză, este reprezentată de dezvoltarea unor celule endometriale în afara uterului (ovare, trompe uterine, intestine).

Una dintre principalele metode pentru a depista afecțiunea, dar și pentru a o îndepărta este laparoscopia. Este o intervenție ușoară, minim invazivă, iar cu ajutorul ei se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Endometrioza se moștenește și are o rată de recurență de aproape 40%.

După îndepărtarea chirurgicală a afecțiunii, șansele unei sarcini pe cale naturală sunt mai mari de 50% pentru pacientele tinere care nu au afectată încă rezerva ovariană. În cazul în care endometrioza este în stare avansată, se recomandă începerea investigațiilor medicale pentru procedura de fertilizare in vitro.

Află care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice AICI

Disfuncțile trompelor uterine

Aproape 40% dintre cazurile de infertilitate au drept cauză blocarea trompelor uterine sau hydrosalpinx, cum mai este cunoscută afecțiunea, menționează dr. Vythoulkas.

Înfundarea trompelor sau deterioarea acestora fac imposibilă întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul și atunci fecundarea nu poate avea loc. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului. Înaintea începerii unei proceduri de fertilizare in vitro se recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală a hidrosalpinxului, acesta putând fi o sursă de eșec pentru viitoarea procedură.

Ovarele polichistice, cauza infertilității feminine


Sindromul ovarelor polichistice este des întâlnit ca o cauză de infertilitate. Poate fi recunoscut după menstruațiile neregulate, pilozitate mare, acnee, kilograme în plus. Netratat, poate duce la infertilitate sau la imposibilitatea de a duce o sarcină la termen.

Principala cauză a acestui sindrom este rezistența la insulină a organismului, ceea ce duce la apariția unui dezechilibru hormonal. Excesul de insulină determină ovarele să producă mai mulți hormoni masculini (testosteron), care împiedică ovulația. Într-o primă fază, tratamentul este medicamentos și se urmărește inducerea ovulației pentru a obține o sarcină pe cale naturală.

Calitatea spermei, cauza infertilității masculine

Când partenera este sănătoasă și nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau uterului, dar bărbatul are probleme minore ale spermei (reieșite în urma unei spermograme), inseminarea artificială este prima soluție de tratament împotriva infertilității.

Procedura nu este una dureroasă și constă din introducerea în cavitatea uterină, cu ajutorul unui cateter foarte fin, a spermatozoizilor recoltați și tratați apoi în laboratorul de specialitate. Dacă după 2-3 inseminări tratamentul nu a dat roade, următorul pas îl reprezintă fertilizarea in vitro.
Dacă bărbatul are probleme majore cu sperma, cum sunt mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau lipsa acestora din materialul seminal, se apelează la injectarea intracitoplasmatică a spermei în ovule, cunoscută drept tehnica ICSI. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală microscopică în ovul.

Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid. El este introdus în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecție a ovulului, mai precis în zona lui transparentă, pellucida.

Această membrană protejează ovulul și embrionul nou format, în primele lui zile de viaţă. De obicei, după 2-3 zile de la transferul embrionar, pellucida se dizolvă, iar embrionul lăsat liber se poate fixa în endometru

Dr. Andreas Vythoulkas,București

Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 02:17Oferta extra: oportunitate pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »