Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Tratamente naturiste cu busuioc

11 April, 18:25 | 3 comentarii

Busuiocul (Ocimum basilicum) este cunoscut în toate regiunile țării ca plantă de cult sau condimentară, precum și ca plantă medicinală.


Articole similare:

Busuiocul conține în proporție de 70-88% metil chavicol și cantități mici de linalol, cineol, camfor, eugenol, limonen și citrolenol. Au mai fost identificate și anetol, beta-sitosterol și taninuri în părțile aeriene ale plantei. Semințele de busuioc sunt bogate în mucilagii.

Din punct de vedere farmacologic, planta nu a fost studiată prea mult deocamdată. Se știe că uleiul esențial are acțiune antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecțioase. Este cortico-adrenal și tonic stomahic.
Busuiocul se recomandă, mai ales, în tulburări gastro-intestinale și tulburări ale căilor respiratorii, datorită compoziției bogate în uleiul volatil pe care îl conține.

Uleiul volatil obținut prin antrenare cu vapori de apă are numeroase recomandări terapeutice: extern, ca insectifug și calmant la înțepăturile cu insecte. Se prepară sub formă de aerosoli, în bronșite, tuse, otalgii și sinuzite. Se folosește ca stimulant al sistemului imunitar în guturai, gripă, boli infecțioase. În afecțiunile sistemului nervos se recomandă în anxietate, în depresii, pentru oboseală, insomnii, migrene, tensiune nervoasă.

Tratamente naturiste cu busuioc – ceaiul de busuioc pentru oboseală și stress

Ceaiul de busuioc se prepară dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă și se bea, de obicei, după mesele principale ale zilei. Se bea ceai de busuioc pentru guturai, gripă, tuse, infecții urinare, bronșite acute. Se poate îndulci cu miere, dar nu atunci când este fierbinte. Se bea ceai de busuioc în combinație cu alte plante și în oboseală, surmenaj, dureri de cap.

Pulberea de busuioc de ia de 4 ori pe zi pe stomacul gol pentru afecțiuni ca: balonare, anorexie, colită de fermentație, vomă și alte stări pe fond de stress, gastrită hiperacidă și alte stări psihice chinuitoare. Pulberea de busuioc proaspăt măcinată din inflorescențe în doze de 2-3 ori pe zi în amestec cu miere se recomandă pentru impotență sau frigiditate. Se face o cură de o lună cu 1-2 săptămâni pauză.

Tratamente naturiste cu busuioc – pulberea sau maceratul de busuioc pentru gastrită sau anorexie

Pulberea se prepară prin râșnirea busuiocului, se ia câte un vârf de cuțit de trei ori pe zi. Se poate pune sub limbă sau se înghite cu puțină  apă sau ceai. Maceratul de busuioc de face cu busuioc proaspăt, câteva rămurele la un litru de apă, care se lasă la macerat 12ore la temperatura camerei. Se strecoară și se bea pe tot parcursul zilei.

Maceratul de busuioc se ia pentru prevenirea îmbătrânirii premature, menținerea vitalității și tinereții și se face cură de minim 2 luni pe an, consumând 2-4 căni pe zi. Infuzia cu busuioc se face de două ori pe zi în răceală sau rinită.

Tulpinile aprinse de busuioc se folosesc pentru arderea negilor în tradiția populară. Frunzele de busuioc se pot pune pe bube, iar legătura cu semințe de busuioc se pune pentru dureri de cap.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Militaru Gheorghe | 11 April 2015, 08:30
Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Ana | 11 April 2015, 10:43
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Iulian | 11 April 2015, 17:55
De regulă, adevăraţii câştigători ai "loteriei vieţii" nu sunt decât cu 2-3% mai eficienţi decât cei care pierd. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »