Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Traista-ciobanului tratează menstruația abundentă

Autor: Cristina Mitrea | 18 March, 12:36 | 0 comentarii

Ești în căutarea unui adjuvant pentru reglarea tensiunii arteriale? Vrei un remediu natural pentru oprirea hemoragiilor sau un tratament pentru litiază renală și hemoroizi? Traista-ciobanului îți poate veni în ajutor!


Traista-ciobanului - Capsella bursa-pastoris - este o plantă care crește atât în zonele de câmpie, cât și în cele montane. Partea aeriană a acestei plante, cunoscute și sub numele de tășculiță, punga-popii sau pungulița-păstorului, se recoltează imediat ce înflorește, în perioada mai-iulie. După recoltare, se usucă numai la umbră și se păstrează în săculeți de pânză. Conține săruri minerale, tanin, acizi organici, derivați fenolici și are multe întrebuințări medicinale, datorită proprietăților hemostatice, analgezice și hipotensive. Un amănunt interesant este că planta are în același timp acțiune vasodilatatoare și vasoconstrictivă, în funcție de necesitățile organismului.

Traista-ciobanului este utilizată pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea dismenoreei (menstruație dureroasă), a metroragiei (sângerare vaginală anormală), a hipertensiunii arteriale, a litiazei renale și în caz de răni, arsuri sau dureri abdominale. De asemenea, se folosește ca adjuvant în enterocolită, diaree sau hemoroizi. Nu se recomandă femeilor însărcinate, care alăptează sau celor care iau anticoncepționale și nici persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante sau preparate pe bază de cortizon.

Tinctură pentru OPRIREA HEMORAGIILOR

Ciclurile menstruale abundente și hemoragiile uterine sau nazale pot fi oprite cu ajutorul tincturii de traista-ciobanului administrată intern, aceasta având efect hemostatic, uterotonic și astringent. Tinctura poate fi folosită și extern, în caz de arsuri sau tăieturi. Pentru adulți, se recomandă ca, în perioada sângerării, să ia 30-40 de picături diluate în 150 ml de apă de 3 ori pe zi, între mese. Copiii peste 12 ani pot lua în același mod 20-25 de picături. Pentru un efect de durată, se fac cure de o 1 lună, cu 1 lună pauză.

Ceai pentru REGLAREA TENSIUNII ARTERIALE

Hipertensiunea arterială, tulburările de menopauză, ateroscleroza, enterocolita și diareea se tratează cu ajutorul infuziei de traista-ciobanului. Ceaiul contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale corespunzătoare, la îmbunătățirea stării de sănătate a aparatului genital feminin și la combaterea diareei și a enterocolitei. Pentru a obține remediul, se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă uscată și se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară. Se beau 3, cel mult 4 căni de ceai pe zi.

Decoct pentru LITIAZĂ RENALĂ

Litiaza renală, precum și hemoragiile la nivelul stomacului sau al plămânilor pot fi tratate cu ajutorul unui decoct de traista-ciobanului. Acesta menține un flux urinar normal, atenuează tulburările de coagulare și contribuie la refacerea volumului de sânge. Se prepară din 4-5 g de plantă uscată și mărunțită, care se fierbe în clocot 5 minute, în 200 ml de apă. Se lasă apoi să se odihnească un sfert de oră, se strecoară și se iau 3 linguri de 3 ori pe zi. Se recomandă a nu se depăși consumul de 4 linguri pe zi.

Macerat contra HEMOROIZILOR

Disconfortul apărut la nivelul venelor hemoroidale și mucoasei anale poate fi înlăturat cu ajutorul maceratului de traista-ciobanului, care poate trata atât hemoroizii interni, cât și pe cei externi. Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 180 g de plantă mărunțită, peste care se adaugă 1 litru de vin. Se lasă 10-12 zile la macerat, timp în care se agită zilnic conținutul. La finalul perioadei, amestecul se strecoară, iar reziduul rămas se stoarce foarte bine. Se păstrează la frigider, bine închis, într-un recipient de culoare brună. Se ia câte 1 linguriță de 2 ori pe zi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »