Psiho / Stres »

Stresul este contagios?

Autor: Luiza Moldovan | 04 June, 12:05 | 0 comentarii

Se pare că da, potrivit unui studiu recent. Și, de asemenea: are un impact puternic asupra creierului.


Stresul cronic afectează hipocampusul, zona din creier responsabilă cu învățarea și memorizarea, se arată într-un studiu condus la Universitatea din Calgary. Legăturile neuronale sunt puternice când nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit slăbește aceste legături și micșorează capacitatea de memorizare.

Un test făcut pe șoarecii de laborator demonstrează asta. Neuronii care controlează răspunsul la stres ai șoarecilor nestresați erau identici cu cei măsurați la șoarecii stresați. Ceea ce înseamnă că, atunci când stresații au venit în contact cu nestresații, au reușit să-i streseze și pe aceștia.

Cu toate astea, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor nestresate. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)

Și fericirea se transmite

E rezultatul unui studiu desfășurat pe o perioadă de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercetătorii au studiat cum se răspândește fericirea, urmărind interacțiunile oamenilor pe rețelele de socializare. Ei voiau să afle dacă fericirea e la fel de contagioasă ca alte stări (fizice sau psihice), cum ar fi, de pildă, obezitatea (despre care stabiliseră, că e, de asemenea, contagioasă) sau fumatul.

Oamenii de știință au recreat rețelele sociale a 4 739 de participanți. Pentru măsurători, au folosit un test-standard, care a inclus aserțiuni ca „Am avut speranțe în privința viitorului“ sau „Am fost fericit“. Au fost înregistrate momente importante din familia fiecărui participant (naștere, căsătorie, divorț...). De asemenea, fiecăruia i s-a cerut să indice rude, prieteni apropiați, colegi și vecini.

Astfel, au reușit să identifice mai mult de 50 000 de persoane între care existau relații de prietenie, mai mult sau mai puțin apropiate.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »