Psiho / Tulburari de somn »

Somnul te ajută să trăiești mai mult - Medicii spun că este arma perfectă împotriva îmbătrânirii

Autor: A.C. | 30 August, 10:45 | 0 comentarii

Care este secretul unei vieți lungi, fericite și sănătoase? Nu există nicio îndoială că genele joacă un rol important, dar oamenii de știință declară că doar 10% din îmbătrânire este în general genetică.


Cealaltă parte de 90%, se pare, constă în stilul de viață. Somnul contează foarte mult dacă vrei să trăiești o viață lungă și sănătoasă. Nu este important doar pentru energia zilnică: oamenii de știință cred din ce în ce mai mult că somnul afectează funcția creierului pe termen lung și influențează riscul bollilor ce au legătură directă cu creierul cum ar fi boala Parkinson sau demența.

Problema este că pe măsură ce îmbătrânim, ciclurile noastre de somn se scurtează și "ceasul corpului" încetinește. Drept urmare, este mai greu să dormim suficient și chiar și atunci când dormim, ne lipsește somnul adânc răcoritor, așa că trezești de multe ori obosit. Somnul contează pentru că doar atunci creierul are parte de o "curățare masivă", iar celulele se repară și se dezvoltă, explică profesorul Chris Fox, lector senior în psihiatrie.

”Creierul procesează și depune amintiri în timp ce dormim și tot atunci eliminăm toxinele. Dacă aceste toxine nu sunt eliminate, asta poate duce la inflamație în organism. Deși inflamația este, în general, un răspuns benefic când vine vorba de afectarea țesutului sau de o infecție, totuși atunci când este extinsă sau prelungită, poate afecta țesuturile sănătoase și poate perturba funcția celulară normală. Cercetările sugerează că bolile acute sau leziuni - cum ar fi o simplă fractură de șold - ce provoacă o inflamatie, poate accelera demența” a explicat medicul. Persoanele care au parte de un somn fragmentat sau suferă de apnee - sforăit și momente scurte de trezire pe tot parcursul nopții - au șanse mai mari să sufere de demență.

"Unele studii pe animale au arătat cu siguranță că problemele de somn pot agrava simptomele demenței", spune dr. Laura Phipps, speaker în conferințele pentru boala Alzheimer.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »