Familia ta / Copii »

Și copiii suferă după divorț

Autor: Alina Corneanu | 07 May, 23:10 | 2 comentarii

Divorțul nu reprezintă un obstacol greu de depășit doar pentru adulți, ci și pentru cei mai mici membri ai familiei. Important este ca părinții să-i fie alături copilului mai mult ca oricând și să-l pregătească pentru această etapă.


În timp ce adulții reușesc să treacă mai ușor peste un divorț, pentru cei mici o astfel de veste poate reprezenta o adevărată încercare, ce le poate influența nu doar personalitatea, ci și comportamentul și percepția pe care o au despre ideea de familie sau de iubire.

„Divorțul părinților reprezintă pentru copii un stres major, chiar și în cazul în care relația de cuplu a celor doi adulți a fost una anterior disfuncțională. Lipsa de informații cu privire la tipul de relații pe care copilul le va putea avea cu cei doi părinți sau întrebările legate de <<casa>> în care va urma să locuiască pot duce la apariția anxietății“, explică psihoterapeutul Livia Căciuloiu.
 

Cum îl poți pregăti pe cel mic

 

Din moment ce părinții au luat decizia de a-și continua viața separat, este foarte important ca împreună să-l anunțe pe copil, înainte ca acesta să afle vestea de la alte persoane.

„Mesajul trebuie formulat de către părinți luând în considerare vârsta copilului, iar pentru a-i împlini nevoia de siguranță și confort emoțional, îi pot oferi mai des în această perioadă asigurări verbale legate de dragostea pe care cei doi continuă să i-o poarte“, spune psihoterapeutul.

De asemenea, pentru cel mic este de ajutor să se păstreze cât de cât rutina pe care o avea. Astfel, el simte că are mai mult control asupra situației și îi oferă mai mult confort psihologic.
 

La ce trucuri pot apela părinții

 

Mai mult ca oricând, într-o situație cum este divorțul este necesar ca părinții să-i acorde copilului mai multă atenție. El are nevoie să se simtă în siguranță, dar și că aparține în continuare părinților, deși aceștia se despart.

„Un exemplu concret prin care părinții îi pot explica celui mic este: știi că în ultima perioadă mami și tati nu prea s-au înțeles, așa că am decis împreună că cel mai bine pentru noi toți este să ne separăm. Nu este vina ta, noi amândoi rămânem părinții tăi și te iubim foarte mult în continuare și vom rămâne alături de tine, doar că nu vom mai locui în aceeași casă“, spune psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

Livia Căciuloiu, psihoterapeut, [email protected]

Separarea părinților are un impact diferit în viața copilului în funcție de trecutul familial, disponibilitatea emoțională a adulților sau de personalitatea celui mic. În general, s-au constatat schimbări în comportamentul copilului, putând apărea tendința de retragere din grupul de colegi sau prieteni, în cazul în care nu se simte înțeles de către aceștia. De asemenea, pot aparea dificultăți de concentrare sau atenție care pot duce la scăderea randamentului școlar

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Rodica | 07 May 2015, 19:08
De regulă, adevăraţii câştigători ai "loteriei vieţii" nu sunt decât cu 2-3% mai eficienţi decât cei care pierd. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Stefan | 07 May 2015, 20:41
Un mod comod si fara stres.Un altfel de serviciu.
Daca ai curaj, te vei convinge singur si imi vei multumi..
Se lucreaza de acasa aprox 3 ore pe zi. Nu mai ai sef…Tu
esti “seful”,lucrezi cat si cand vrei
Cerinte:
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Cu perseverenta, poti obtine 300 Dolari lunar sau chiar mai mult.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Pentru mai multe informatii trimiteti textul "INFO" la adresa de email:
[email protected]
Adauga un comentariu »