Psiho / Tulburari de somn »

Sforăitul, semnal de alarmă pentru apnee

Autor: Dorina Novac | 10 November, 08:00 | 1 comentariu

Somnul este esențial pentru sănătate și indispensabil pentru funcționarea organismului. Apneea este unul dintre dușmanii odihnei nocturne de calitate. Netratat, sindromul duce la complicații grave.


Apneea este o afecțiune a aparatului respirator, caracterizată prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului pentru 10 sau mai multe secunde.
 
Apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Somnul este fragmentat, însoțit de zgomote deranjante precum sforăit, horcăit sau tresărit. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Netratată, apneea în somn duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.
 
Tipuri de apnee în somn
 
Apneea obstructivă este cauzată de ocluzia (astuparea) căilor aeriene superioare. Deşi acestea nu funcţionează corect, muşchii respiratori încearcă să realizeze respiraţia ceea ce duce la o luptă vizibilă la nivelul pieptului de a învinge obstacolul de la nivelul gâtului.
 
Apneea centrală se manifestă prin lipsa activităţii musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este tăiat, iar persoana care suferă de acest sindrom nu manifestă mişcări ale pieptului.
 
Apneea mixtă începe ca o apnee centrală manifestată printr-o pauză totală a respiraţiei şi se termină ca cea de tip obstructiv manifestată printr-o zbatere a pieptului.
 
Sforăitul, printre simptome
 
Poate fi considerat principalul semnal de alarmă pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confruntă cu această afecțiune. De fapt, sforăitul este o problemă care nu ar trebui să îngrijoreze. Totuși, în cazul apneei poate contribui la apariţia bolilor cardiovasculare. 
 
Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni este perturbat în timpul somnului. De obicei cauza este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Persoanele care sforăie nici nu sunt conştiente de acest lucru.
 
Poate genera somnolența
 
Unele persoane care suferă de apnee cred că dorm suficient, totuși, se trezesc obosite și fără energie. Pe parcursul nopții respirația se oprește la intervale scurte de timp. Fiecare întrerupere a respirației te poate trezi pentru un moment, fără să fii conștient. Somnul nu este suficient, deși petreci 8 ore în pat. 
 
Nu există tratament medicamentos
 
Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viață. Dacă persoana este obeză, tratamentul constă, în primul rând, într-o reducere a greutății. Studiile au evidențiat că scăderea în greutate diminuează numărul episoadelor de apnee.  Se va evita consumul de alcool cu două ore înainte de culcare.
 
Gutierele antiapnee, o soluție
 
Pentru tratarea apneei se folosesc și gutierele orale. Acestea sunt confortabile, portabile şi uşor de folosit. Gutiera antiapnee seamană cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic. Împiedică fenomenul de sforăit şi apariţia unui obstacol în calea aerului respirat.
 
Află AICI  ce boli riști să faci dacă suferi de diabet!
 
Atenție!
 
Dacă într-un interval de o oră suferi cel putin 10 întreruperi ale respiraţiei (cu o durată de 10 milisecunde fiecare), cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Lupsa | 10 November 2017, 11:51
Oferta originala lucru part-time imediat: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email:[email protected]

Adauga un comentariu »