Familia ta / Sarcina »

Sfaturi pentru a preveni nașterea prematură

Autor: Alina Corneanu | 25 May, 10:15 | 1 comentariu

Printre cele mai mari griji ale viitoarei mame se numără cele ce țin de sănătatea fătului și de faptul că nu poate duce sarcina la termen. Dacă se cunosc din timp factorii care favorizează nașterea prematură, se pot lua mai repede măsuri pentru a reduce acest risc.


Statisticile realizate anul trecut la nivel național arată că 1 din 10 copii se naște prematur și are nevoie de îngrijire specială încă din prima oră de viață. Mai mult, în România, prematuritatea este cauză importantă de mortalitate neonatală.  

Nașterea înaintea celei de-a 37-a săptămâni de sarcină este considerată prematură. Cu toate acestea, medicii susțin că cei mai mulți copii care se nasc după a 32-a săptămână de sarcină au șanse mari de a supraviețui și de a crește sănătoși. Copiii veniți pe lume înainte de termen pot avea probleme de sănătate (respiratorii, oftalmologice, cardiovasculare), fiind nevoie de monitorizare atentă.      
 
Infecțiile vaginale, printre cauze

Nașterea prematură poate fi spontană sau cu indicație (când există probleme de sănătate ale mamei sau ale fătului). Printre cele mai întâlnite cauze care cresc riscul de naștere prematură se numără stresul matern sau cel fetal, întinderea excesivă a mușchiului uterin (poate apărea în urma sarcinilor multiple, dar și a cantității mari de lichid amniotic pe parcursul acestora) și colul uterin deschis.

„Dezlipirea de placentă, infecțiile locale (cu mycoplasma, ureaplasma, streptococ de grup B, E.coli) și ruptura prematură a membranelor mai pot favoriza nașterea prematură“, explică dr. Horațiu Paul Deutsch, medic specialist obstetrică-ginecologie de la Spitalul European Polisano, Sibiu.

Ce semne o prevestesc

Recunoașterea imediată a semnelor care arată declanșarea nașterii premature poate ajuta la prevenirea acesteia, dar și a complicațiilor ei. Printre acestea se numără contracțiile uterine (asemănătoare crampelor abdominale și care depășesc numărul de 5-7 pe oră), durerile din zona spatelui, scurgerile vaginale apoase sau chiar sângerările.

Pot să apară și nevoia de a urina des, senzația de presiune în zona pelvină, vărsături și diaree. La apariția acestor semne, gravid trebuie să își anunțe cât mai repede medicul, care stabilește dacă e vorba de un travaliu fals sau dacă este cazul de internare.  

Dr. Horațiu Paul Deutsch, medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul European Polisano, Sibiu

Măsurile la care recurge medicul pentru a preveni (mai bine spus pentru a reduce riscul) nașterea prematură țin de combaterea factorilor de risc care pot duce la apariția acesteia. Mai exact, se tratează infecțiile, se administrează medicație tocolitică (ce provoacă relaxarea uterină şi împiedică apariția contracţiilor), dar și de antispastice și hormonale.

Se recomandă viioarei mame repausul fizic și hidratarea corespunzătoare. Medicul ia și măsuri în ceea ce privește încercarea de a reduce morbiditatea unui nou-născut prematur: se apelează la medicația steroidiană pentru a accelera maturizarea pulmonară. În plus, se indică și administrarea de sulfat de magneziu, tratament care oferă un grad de neuroprotecție în cazul feților prematuri.

Știai că…
… există 3 clasificări în ceea ce privește gradul de prematuritate? Acestea sunt: extremă (pentru bebelușii născuți înainte de 28 de săptămâni), mare (cei născuți între 28 și 32 de săptămâni) și moderată (nașterile între 32 și 37 de săptămâni).

INFO: Fumatul, intervalul scăzut dintre sarcini (mai mic de 18 luni) și colul scurt pot crește riscul de naștere prematură.


Prima linie gratuită pentru suport în prematuritate

A fost lansată linia gratuită „Alo, Prematuritate“ - 0800 390 678 - număr de telefon pentru sarcinile aflate la risc și familiile cu prematuri.

Prin intermediul proiectului, părinții pot intra în dialog săptămânal, de luni până vineri, cu specialiștii „Alo, Prematuritate“ pentru a discuta direct cu un doctor ginecolog, un doctor neonatolog, un jurist, un psiholog sau alt părinte care trece prin aceeași situație.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Magda | 25 May 2016, 21:23
Fluxul abundenţei curge întotdeauna către minţile cele mai deschise, care se aşteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber. Oferim contract de comision. Primiţi toată informaţia şi metoda de lucru pas cu pas, împreună cu dovezile clare de câştig. Detalii la email : [email protected]
Adauga un comentariu »