Sanatatea ta / Ce te doare »

Semnele insuficienței renale

Autor: Dorina Novac | 14 December, 10:05 | 0 comentarii

Rinichii joacă un rol esențial în organism: filtrează sângele, aproximativ o cincime din cantitatea pompată de inimă, și elimină toxinele din corp. Când acest filtru nu mai funcționează, substanțele toxice nu pot fi eliminate și apare insuficiența renală.


Insuficienţa renală este de două feluri: acută (reprezintă o scădere bruscă a funcţiei renale) şi cronică. Insuficiența renală cronică este o maladie gravă și constă în deteriorarea gradată și ireversibilă a rinichilor de a filtra sângele și de a elimina anumiți hormoni, iar produșii de metabolism și apa în exces se acumulează în organism.
 
Rezultă din complicațiile diabetului, hipertensiunii sau altor boli. Apare brusc, în urma unor tratamente medicamentoase sau după o intervenție chirurgicală mai dificilă. De asemenea, se produce după o diminuare reversibilă a fluxului sangvin. 
 
Diabetul, printre cauze 
 
Una dintre principalele cauze ale insuficienței renale este diabetul de tip I sau II. Acesta afectează vasele de sânge mici și le micșorează pe cele de la nivelul rinichilor. Cauzele mai puțin comune sunt chisturile rinichilor, calculii renali, bolile prostatei. Bolile cronice sunt devastatoare, deoarece afectează rinichii, precum și alte organe.
 
Simptomele nu sunt vizibile imediat
 
Progresia insuficienței renale cronice este lentă, iar simptomele pot să nu fie prezente în primii ani, deoarece rinichii se adaptează și compensează funcțiile ce trebuie îndeplinite. Unii pacienți își cunosc problema de sănătate doar atunci când rinichii își desfășoară activitatea la mai puțin de 25% din capacitatea lor normală. 
 
La pacienții cu risc, analizele de sânge și de urină sunt esențiale în detectarea semnelor ce anunță insuficiența renală. Odată ce boala este bine stabilită, pot apărea simptome ca umflarea picioarelor, durere la urinat și diminuarea volumului urinei, urinare mai frecventă, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate inexplicabilă, tulburări de somn, precum și urina urât mirositoare sau ce prezintă modificări de culoare.
 
Imposibil de prevenit
 
În unele cazuri, această afecțiune este imposibil de prevenit. Astfel, un control bun asupra bolilor ce cauzează insuficiența renală cronică (diabetul și hipertensiunea), poate reduce riscul de progresie. Totuși, un stil de viață sănătos poate contribui la diminuarea riscului. Astfel, respectă cu strictețe tratamentul și recomandările medicului dacă ai o afecțiune cronică precum diabet, lupus sau hipertensiune. Evită abuzul de alcool și medicamente și ia tratamentul imediat, în caz de infecție urinară sau orice altă boală a tractului urinar.
 
Tratează boala care provoacă insuficiența renală
 
Tratamentul poate încetini sau chiar opri progresia insuficineței renale cronice. În cazul insuficienței renale acute, procesul este adesea reversibil. Inițial trebuie tratată boala care provoacă insuficiență renală , cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Prima măsură propusă pacienților este adesea modificarea dietei.
 
Află AICI ce medicamente fac rău rinichilor!
 
Medicul poate recomanda o reducere a consumului de proteine pentru a încetini acumularea de deșeuri în sânge. Aportul de sodiu, precum și de grăsimi  trebuie să fie limitat. Sfatul unui nutriționist este util în aceste circumstanțe. Când dieta nu mai este suficientă, introducerea de medicamente va fi necesară.Acestea se iau doar la indicațiile medicului.
 
Soluția salvatoare, transplantul de rinichi
 
Pentru unii pacienți este necesar un transplant de rinichi. O evaluare detaliată efectuată de un nefrolog de transplant renal este necesară pentru a determina dacă această opțiune terapeutică este adecvată pentru un anumit pacient. Rinichii pot proveni de la un donator viu, de multe ori de la un părinte. Cu un transplant de succes, pacientul este capabil să ducă o viață activă și sănătoasă.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »